Glas

Achtergrond

Frankrijk neemt maatregelen vanwege lage prijs tomaat

Supermarkten in Frankrijk verlagen marges als gevolg van uitgeroepen crisismaatregelen na zeer lage tomatenprijs.

Dat maakt marktbureau FranceAgrimer bekend. De prijs voor tomaten zit al drie dagen meer dan 32% onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Supermarkten wordt verzocht ondersteuningsmaatregelen in te zetten. De supermarkten zijn in 2015 overeengekomen om marges en dus winkelprijzen te laten dalen en zo de afzet te ondersteunen. Het effect ervan heeft FranceAgrimer nog niet gemeten. Een dergelijke maatregel vindt soms meerdere keren per jaar plaats in Frankrijk.

Extreem lage prijzen, grote volumes

Marktanalisten in Bretagne maken melding van abnormaal lage prijzen en grote volumes tomaten. Weersvooruitzichten bieden nog geen aanknopingspunten voor een snel herstel van de markt. In de zuidoostelijke teeltregio’s lopen de voorraden op en noteren analisten een ‘gecompliceerde markt’.

Op de Belgische veilingen kwamen woensdag 26 mei enkele centen bovenop de zwakke tomatenprijs. Met € 0,66 voor de ronde maat 57-67 mm (handelsprijs) bleef de prijs ruim boven de prijs voor grovere maten. Voor de 82-102 mm ronde tomaten lag de prijs nog op € 0,34 per kilo voor handelsprijzen die afgeleid zijn van de Belgische veilingen.

Bekijk meer dagprijzen voor tomaat

Of registreer je om te kunnen reageren.