Glas

Achtergrond

‘Betere beworteling aardbeien door meer zuurstof’

Glasaardbeienbedrijf Dutch Berries in Zuilichem (Bommelerwaard) heeft inmiddels een derde OxyBull-beluchtingssysteem in gebruik genomen.

Het OxyBull-beluchtingssysteem van Agrona zorgt voor een optimale zuurstofconcentratie in het water en wortelmilieu. Het beluchtingssysteem is uitgebreid met een zuurstofsensor voor continue zuurstofmeting in het bassin- of silowater. Met koppeling aan de klimaatcomputer is het zuurstofgehalte doorlopend te monitoren.

Watervitaliteit hoog in het vaandel

Ondernemer Gijbert Kreling had van andere telers over de goede werking van het OxyBull-beluchtingssysteem gehoord. “Omdat het aardbeienbedrijf watervitaliteit hoog in het vaandel heeft, wilde de teler met het beluchtingssysteem het voedingswater van meer zuurstof voorzien”, zegt Nadir Laaguili, directeur van Agrona. “Ook heeft hij voor dit systeem gekozen, omdat het weinig onderhoud nodig heeft en een hoog rendement.”

De OxyBull heeft verschillende voordelen. “Meer zuurstof bij de wortels is altijd goed. Hierdoor hebben we een betere beworteling en vitalere groei”, zeggen de teeltmanagers Frans van Hulten en Job van der Wal. “Ook is de waterkwaliteit beter met minder organische vervuiling en minder algengroei.”

Aparte watersilo’s voor voedingsrecepten

Het glasaardbeienbedrijf is 24 hectare groot. Hiervan is 20 hectare in 2018 gebouwd. In kas A van 10 hectare wordt in hangende goten het ras Elsanta geteeld en in kas B, ook 10 hectare, het ras Malling Centenary. Deze aardbeien worden twee keer per jaar geoogst. De eerste oogst vindt plaats in het najaar en de tweede in het voorjaar.

Iedere kas is vanwege aparte watersilo’s met verschillende voedingsrecepten voorzien van een eigen OxyBull-beluchtingssysteem. De OxyBull ligt op de bodem van een silo en brengt het water in de hele silo in beweging. Dat is de goede werking, die nodig is voor de beluchting van het water met zuurstof.

Uitbreiding beluchtingssysteem

Vorig jaar is er 4 hectare kas (C) bijgebouwd. Hierin vindt van februari tot september/oktober een zomerteelt met het ras Furore plaats. Daarna een winterteelt met het aardbeienras Sonata onder led-belichting.

Omdat het aardbeienbedrijf twee jaar goede ervaring met het OxyBull-beluchtingssysteem heeft opgedaan, is met de uitbreiding een derde systeem aangeschaft. Dit is voorzien van een zuurstofsensor, waarmee het zuurstofgehalte continu is te meten. Door aansluiting op de klimaatcomputer worden de gegevens iedere 5 minuten opgeslagen en zijn in grafieken op de computermonitor weer te geven. “Zo kan een teler of teeltmanager van achter zijn bureau de zuurstofgehaltes van het ingangswater tot aan de druppelleiding eenvoudig in de gaten houden”, aldus Nadir Laaguili.

Of registreer je om te kunnen reageren.