Glas

Achtergrond

Markt: Weekprijs paprika € 4,86 op stabiele markt

Uitschieter in de stabiele paasweek was paprika rood met een prijs van € 4,86 per kilo.

De buitengewoon hoge uitbetaalprijs voor paprika is deze week ten einde. De dagmarkt voor paprika normaliseert naar prijzen van € 2,50 tot € 3,00. Het niveau van € 4,86 blijft bij telers en kopers wel in het geheugen gegrift. Een inkoper had niet eerder gezien dat € 25 voor een doos met 5 kilo paprika werd betaald.

Hoge prijzen voor producten

Week 13 was de paasweek, met een gunstige vraag. Dat leidde ertoe dat 9 van in totaal 15 producten uit het boodschappenmandje van deze prijsvergelijking hoger geprijsd waren dan dezelfde weken in de vorige jaren.

De paasvraag is maar één verklaring. Vorig jaar was in week 13 de dagmarkt nog op zoek naar een balans na de sluiting van horeca. Ook is het aanbod bij producten als paprika en prei een verklaring voor de hoge prijzen van dit jaar.

Een jaar geleden zorgde de nieuwe marktverhouding na de horecasluiting wel tot de prijsverhoging bij witlof. Het eerste coronajaar met veel supermarktvraag leverde uiteindelijk een behoorlijke impuls op voor witloftelers.

Spaanse aardbei drukt prijs

De paasvraag deed dit jaar weinig met aardbeienprijzen, blijkt uit de Belgische weekprijzen. € 5,86 is een redelijke prijs, maar de echte uitschieters waren twee weken geleden. Het grotere Spaanse aardbeienaanbod zorgt nu voor een druk op de prijzen.

Prijzen Jonagold en Conference lager

De weekprijs van Jonagold maakte een duikeling. Hieruit kunnen nog geen conclusies worden getrokken voor de rest van het seizoen. De verhouding van de verkochte klasse en volume kan hierin een rol spelen.

De prijzen voor Conference nemen duidelijk afstand van het slechte jaar 2019.De prijzen zijn echter mager in vergelijking met 2020.

Ook bij andere producten is de dagmarkt deze week lager ingestoken. De komkommerprijs is rond € 0,20 (The Greenery). De lichtere vruchten gingen op Belgische veilingen weg voor € 0,12 per stuk. Dat is zonder rekening te houden met extra heffingen.

Klik hier voor meer prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.