Glas

Achtergrond laatste update:20 apr 2021

Koud voorjaar stuwt gasprijs op

Gasprijs gaat omhoog zo lang de lente niet losbarst. Prijs stroom stijgt ook, olieprijs stabiliseert.

Kou in april zorgt voor opwaartse druk op de gasprijs voor de korte termijn. Twee weken geleden werden de gasbergingen nog gevuld met aardgas. Afgelopen week werd er weer aardgas uit diezelfde gasbergingen gehaald vanwege de kou, die over Nederland beweegt. Temperaturen die weer meer in lijn zijn met de tijd van het jaar, zouden de opwaartse druk op de gasprijs wat kunnen temperen. Daar komt bij dat de weg voor LNG-tankers (vloeibaar aardgas) naar Europa weer volledig open is, nu het schip dat de vrije doorgang blokkeerde in het Suezkanaal weer is vlot getrokken.

Verwachting: voor de kortetermijnprijzen van gas is er plaats voor wat ruimte naar beneden, de contracten op langere termijn zijn vrij stabiel.

Emissierechten maken stroom duurder

Er lijkt een einde gekomen aan het opwaartse potentieel van de steenkoolprijzen. De vraag naar kolen in Europa neemt al langere tijd af, maar ook het aanbod vanuit Australië is afgenomen. Dat afgenomen aanbod was voor het merendeel gevolg van productieproblemen door overstromingen. Deze problemen behoren inmiddels tot het verleden. Ook is de vraag uit China afgenomen. Dat was te zien aan de prijs, deze daalde met circa 5%.

De geringere afname van steenkolen heeft geen dalend effect gehad op de stroomprijzen. Dat komt doordat de prijs van de CO2-emissierechten weer iets is opgelopen. De verwachting is dat de prijs van de emissierechten nog ruimte naar boven heeft. De termijn voor bedrijven om rechten te kopen om zo hun uitstoot af te dichten, is aan het aflopen.

De koers van de daghandel werd gekenmerkt door een grillig verloop. Zo waren er afgelopen week negatieve prijzen ten tijde van grote opwek door windmolens. Op andere momenten was er te weinig aanbod van elektra, waardoor de prijzen juist piekten. De pieken worden mede veroorzaakt doordat fossiele centrales voor onderhoud buiten gebruik zouden staan.

Verwachting: de elektraprijs voor de lange termijn kan een zijwaarts verloop ontwikkelen. De daghandel kan dalen door het verwachte aanbod van zon, waardoor de zonnepanelen hun effect zullen bewijzen.

Olieprijs in stabiel vaarwater

Een stijging van de olieprijzen is op korte termijn onwaarschijnlijk. De olievraag ligt op dit moment echter nog ver onder de productiecapaciteit. De hogere prijzen van de laatste maanden zijn het gevolg van de terughoudendheid van Opec op productiegebied. Opec heeft bij de laatste vergadering aangegeven de oliekraan langzaam weer verder open te draaien. De markt heeft er vertrouwen in dat dat inderdaad mondjesmaat gebeurt, maar ziet ook dat de booractiviteiten in de Verenigde Staten sinds de herfst van 2020 zijn gestegen. Verwacht wordt dat de olieproductie in de Verenigde Staten tot het einde van dit jaar geleidelijk zal toenemen.

Verwachting: de oliemarkt is momenteel vrij stabiel en beweegt zich in een smalle bandbreedte.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.