Glas

Achtergrond

Hogere gasprijs lijkt meer dan incident

Een flinke stijging van daggas kan wel eens de trend zijn voor het vervolg van dit gasjaar.

Momenteel ligt de prijs voor een kuub aardgas op hetzelfde niveau als eind januari. Het is nog altijd in heel Europa te koud voor de tijd van het jaar, waardoor er nog steeds gas wordt onttrokken uit de gasbergingen. Spanningen aan de grens van Rusland en Oekraïne baren de wereld zorgen en leiden tot onrust op de gasmarkt. De aanvoer van vloeibaar gemaakt gas (LNG) is ruim te noemen, maar heeft vooralsnog geen prijsdrukkend effect voor de korte termijn.

De verwachting is dat door gunstige weersinvloeden de kortetermijnprijs licht zal dalen, op de lange termijn zien we een licht oplopende gasprijs.

Elektra: meer vraag minder aanbod

De vraag naar elektra is relatief fors voor de tijd van het jaar, omdat de weersomstandigheden nog qua temperaturen in Europa onder het historische gemiddelde liggen. Het aanbod van elektra is niet optimaal omdat er in 2021 minder windaanbod is dan voorgaande jaren en ook de zon zich nog beperkt laat zien. De prijs voor de kortetermijncontracten is hierdoor aan de forse kant.

Voor de langetermijncontracten is het niveau in vergelijking met vorig jaar en het jaar ervoor hoog. Dit wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de CO2-emissierechten. Grote uitstoters van CO2 kunnen nog tot het einde van deze maand hun portfolio afdichten met deze rechten, waardoor de vraag hiernaar groot is op dit moment, met als gevolg een flinke stijging van de prijs. Vanaf mei zou er wellicht ruimte zijn voor een verlaging.

Verwachting: de korte termijncontracten kunnen stabiel blijven of licht dalen, de lange termijncontracten kunnen stabiel blijven of licht stijgen.

Olie

De wereldwijde vraag naar olie neemt dit jaar sterker toe dan eerder gedacht, dankzij de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus en het economisch herstel van de crisis. Met name in de Verenigde Staten en in China zal de vraag naar olie dit jaar sterker stijgen dan eerder voorzien. Het Internationaal Energie Agentschap denkt dat in de tweede helft van dit jaar vraag en aanbod op de oliemarkt in balans komen. Eerder was er juist nog een groot overaanbod van olie, omdat de vraag door de coronacrisis sterk was gedaald.

Om de prijzen te stutten, verlaagden oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland de olieproductie. De zogenoemde OPEC+ is van plan de productie vanaf mei geleidelijk te verhogen. De OPEC kwam dinsdag 20 april ook met positievere vooruitzichten voor de olievraag.

Verwachting: positieve berichten kunnen een opwaarts effect verzorgen.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.