Doorgaan naar artikel

Overgang van Spaanse naar Nederlandse groenten eerder

De overgang van Spaans naar Nederlands product gaat dit jaar eerder van start dan in voorgaande jaren. Maar de volledige omslag krijgt toch pas in april zijn beslag. Dat verwachten teelt en handel op grond van de volumes en de kwaliteit van de aanvoer van de vruchtgroenten uit beide landen.

In de eerste weken van maart is er ‘nog zat Spaanse handel’, stellen diverse handelsbedrijven desgevraagd. En ook de kwaliteit ervan is nog prima, vinden ze. Het twee maanden geleden erg koude winterweer in Spanje zorgt echter her en der toch wel degelijk voor vervroegd stokken van de aanvoer. Voor de klok van ZON bijvoorbeeld zijn in de eerste week van maart alleen nog rode paprika’s geveild. Geel, groen en oranje was niet meer voldoende voorradig bij de negen Spaanse telerscoöperaties in de regio Alméria, waar ZON zaken mee doet.

Van extreem warm naar extreem koud weer in Spanje

De Spaanse teelten hadden eerst al een tik gekregen door extra warm weer in de laatste maanden van 2020, om vervolgens in januari door kou te worden overvallen. “De planten zijn daardoor gewoon óp, horen wij van onze mensen in Spanje”, aldus Els van Herpen van ZON.

Ondertussen is de aanvoer van Nederlandse groene paprika inmiddels op gang gekomen en deze of volgende week zullen ook de eerste Nederlandse gele en rode paprika’s voor de klok van ZON komen. Oranje staat voor week 12 op de rol om van start te gaan.

Ook het veilen van Spaanse komkommers is al gestopt. De aanvoer van Nederlandse komkommers is door de plots ingetreden lente snel op gang gekomen. “En dan geven onze klanten toch de voorkeur aan Nederlands.”

Lees verder onder de foto’s

Aubergines komen al veel uit Nederland, courgettes nog allemaal uit Spanje.

Aubergines komen al veel uit Nederland, courgettes nog allemaal uit Spanje.

Overlap tomaat en aubergine

Voor aubergine en tomaat is er in de eerste week van maart wel overlap van laat Spaans en vroeg Nederlands product. Het prijsniveau van Nederlands is zoals gebruikelijk wat beter. Maar de hoge prijzen van bijvoorbeeld de Nederlandse trostomaat halverwege februari zijn alweer naar meer gematigd niveau gedaald. Om echter in de eerste week van maart weer de weg omhoog te vinden.

Dat geldt nog niet voor de eerste Nederlandse komkommers. Die doen het voor de klok van The Greenery en van Belorta met prijzen van maar net boven de 30 cent niet geweldig. In voorgaande jaren handhaafden de klokprijzen zich in maart doorgaans beter, om pas in april onder de 30 cent te zakken.

Oranje boven bij de tomaten van Jumbo.

Oranje boven bij de tomaten van Jumbo.

Rood-wit-blauw in de schappen

Aan de vraag vanuit de Nederlandse supermarkten hoeft dat niet te liggen Daar is het wat eerder dan in de andere jaren al knap rood-wit-blauw in de schappen. Dirk laat er geen enkele twijfel over bestaan dat de komkommers uit Nederland komen. En ook op de etiketten op de tomaten bij Jumbo prijkt de driekleur. De meest Hollandse van de bezochte supers is echter toch Albert Heijn dat vorige week al alle vier de vruchtgroenten vanuit Nederland de winkels in liet rollen. De biologische vruchtgroenten komen wel nog vrijwel allemaal uit Spanje.

Geluiden uit de markt maken duidelijk dat er dit jaar met weer een wat verhoogde consumptie van groenten in heel Europa rekening wordt gehouden. Coronajaar 2020 was wat dat betreft voor de groentesector geen slecht jaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin