Glas

Achtergrond

Oliemarkt neemt een adempauze

De olieprijs maakt een pas op de plaats in afwachting van een Opec-vergadering. Prijzen van gas en stroom zijn redelijk stabiel.

Prijzen van ruwe olie liepen afgelopen week uiteen, Brent-olie was vrij stabiel na een periode van flinke opwaartse beweging. Volgens analisten is een van de oorzaken de bezorgdheid over de bereidheid van de Opec+-landen (deze week weer bijeen) om de huidige productieverlagingen te handhaven.

Het Amerikaanse WTI-olie klom ondertussen naar meer dan 63,53 dollar per vat. Dat is de hoogste notering sinds mei 2019. De stijging is toe te rekenen aan de daling van de olieaanvoer in de Verenigde Staten, nadat extreem koud weer de belangrijkste olieregio’s van het land trof en vele productlocaties werden gesloten. Een sterkere Amerikaanse dollar en de bezorgdheid dat de aanvoer van ruwe olie groter wordt, zorgen aan het einde van de maand februari voor een lichte daling.

Prognose: mocht Opec+ besluiten de olieproductie niet te verhogen of onvoldoende, dan kan dit leiden tot een stijging van de olieprijzen.

Stroeve levering aardgas

Leveringsproblemen met gas vanuit Rusland en Noorwegen, veroorzaakt door verschillende storingen, geven wat druk op de gasmarkt momenteel. Dit zou een bodem kunnen leggen onder de gasmarkt in combinatie met de lage gasvoorraden. Aan de andere kant zijn er voldoende LNG-tankers met vloeibaar gas onderweg die de komende weken aanlanden. Een voorzichtige blik op de weersverwachtingen geeft zicht op mogelijk wat kou in de tweede week van maart.

Rusland heeft onlangs een langetermijnovereenkomst gesloten om China te voorzien van vloeibaar aardgas uit het Noordpoolgebied. De onafhankelijke Russische gasproducent Novatek heeft een deal gesloten met een Chinese partner om zijn aanwezigheid in de snelgroeiende regio Azië-Pacific uit te breiden. Door de deal van de Shenergy Group zal Novatek in 15 jaar tijd meer dan drie miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) leveren in China.

Prognose: prijzen van daggas blijven stabiel, de langetermijnprijzen blijven stabiel of dalen zelfs nog licht.

Elektra licht onder druk

De productie van zonnepanelen en windmolens is afgelopen week goed geweest, evenals de productie van traditionele centrales. Daardoor zijn de prijzen van de daghandel gunstig geweest. De productie was niet alleen in Nederland op orde maar ook in onze buurlanden. Voor de lange termijnmarkt is een redelijk stabiele koers gezien wat op zich niet verwonderlijk is, omdat de onderliggende grondstoffen ook een stabiele koers gevaren hebben.

De prijs van de CO2-emissierechten blijft de gemoederen bezighouden. Zo heeft Eneco onlangs aangegeven dat het aantal emissierechten sneller ingeperkt moet worden als bijvoorbeeld een kolencentrale gesloten wordt om zo een betere balans tussen vraag en aanbod te behouden. Andere energieleveranciers denken hier anders over, omdat het hierdoor aannemelijker wordt dat de prijs van elektra opwaartse druk zal ondervinden. Dat is juist in het voordeel van Eneco.

Ook bedrijven als Shell hebben de mogelijkheid om de opbrengsten van hun investeringen in onder meer windmolens te verhogen door het opkopen van CO2-emissierechten. Door deze mogelijkheid blijft de vraag of het legaal is dat een bedrijf op deze manier zijn eigen investeringen kan laten renderen over de rug van consumenten.

Prognose: daghandelprijzen stijgen iets door minder aanbod van zon en wind, de langetermijnprijzen blijven stabiel in lijn met de financiële beurzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.