Glas

Achtergrond

Markt: Kentering in stijgende tomatenprijs

De gestegen klokprijs bij trostomaten is weer wat gedaald.

Deze week lijkt er een kentering op te treden in de doorgaande stijging bij trostomaten. Rond 23 februari lagen richtprijzen bij grove en middelgrove trostomaten voor de klok nog in een prijsdip op 70 cent per kilo bij ZON fruit & vegetables. Daarna begonnen dagprijzen te stijgen, om eind vorige week uit te komen boven de € 2 per kilo. Deze week zakte het prijsniveau weer naar ongeveer € 1,50 per kilo.

Grotere prijsfluctuatie

Met die afgelopen prijstendens doken prijzen in februari onder die van 2019 en 2020 en stegen daar in de eerste weken van maart juist bovenuit. In 2019 begonnen de prijzen vanaf deze periode te dalen. Een vergelijking met vorig jaar is lastiger, omdat daar de prijspiek door het begin van de coronacrisis een grote rol speelde.

Vergelijkbare beweging bij Spaanse tomaten

Op de Spaanse veilingen in Almeriá was een vergelijkbare tendens waar te nemen in prijsstijgingen en dalingen bij trostomaten. Van een prijsdal rond de 40 cent per kilo rond 23 februari liepen dagprijzen op naar ongeveer 95 cent per kilo midden vorige week. Vrijdag 12 maart trad een daling in, die op 15 maart verder ging naar 80 cent per kilo.

Jumbo en AH bieden trostomaten aan voor € 2,18 en € 2,19 per verpakking van vijf stuks.

Stel zelf prijsgrafieken voor tomaat samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.