Glas

Achtergrond

Kassenbouwer Gakon naar nieuwe continenten

Kassenbouwbedrijf Gakon verwacht meer te kunnen gaan bouwen in Amerika, Azië en het Midden Oosten. Met het netwerk van Netafim ligt de wereld open.

Aan het begin van de jaren 50 startte Bert Gardien kassenbouwbedrijf Gakon. Het Westlandse bedrijf is ondertussen, net als de meeste Nederlandse kassenbouwers, meer over de landsgrenzen actief dan in Nederland zelf. Dat zal alleen maar een grotere vlucht nemen nu Gakon deel gaat uitmaken van Netafim, dat de agrarische poot is van de internationale bedrijvengroep Orbia.

“Netafim is in de tuinbouw een bekende naam, maar het bedrijf haalt wereldwijd de meeste omzet uit precisie-irrigatie en landbouwprojecten”, stelt Gakon directeur Pieter van Berchum. “In de glastuinbouw is Netafim vooral aanwezig met zijn producten.”

Gakon houdt eigen naam

Door de vorige week bekend gemaakte overname van Gakon door Netafim zal dat volgens Van Berchum niet direct gaan veranderen. De Westlandse kassenbouwer blijft onder de eigen naam de wereldmarkt bewerken en zal dat ook op dezelfde manier blijven doen.

“Wij hebben alle kennis en engineering en productie al in huis voor turnkey-kassenbouwprojecten. Daarbij kunnen we nu gebruik gaan maken van het wereldwijde marketing en salesnetwerk van Netafim. Dat is het verschil.”

Wateringen hoofdkantoor Netafim glastuinbouw

Gakon had bijvoorbeeld al een eigen waterafdeling. “Met eigen techniekontwikkeling, eigen besturingskasten. Dat zal ook zo blijven. Misschien met iets meer Netafim-onderdelen.” In feite wordt Gakon de kern van de nieuwe Greenhouse Business Unit van Netafim. Het kantoor van Gakon in Wateringen wordt dan ook hoofdkantoor van die Netafim glastuinbouwunit.

De focus lang tot op heden op West- en Oost-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. “En een beetje VS, een beetje China. Amerika en Azië, en het MIdden-Oosten kan nu zeker gaan groeien.”

Tuinbouwtechniek is de toekomst

Er is de laatste jaren wereldwijd groeiende belangstelling voor Nederlandse glastuinbouwtechniek, constateert van Berchum. Deze overname geeft in zijn ogen wel aan dat bedrijvengroep Orbia en Netafim als agrarische divisie daarvan, de tuinbouw onder glas als de toekomst ziet. Welke vervolgstappen er nog van Netafim en Gakon te verwachten zijn, ligt ook voor hem nog in de toekomst verscholen. “Voorlopig zijn er binnen deze groep nog genoeg nieuwe stappen te zetten voor ons.”

Of registreer je om te kunnen reageren.