Glas

Achtergrond

‘Beheerste’ coronapiek groenteprijzen Nederland

Nederland ving in verhouding met andere EU-landen de verstoring door coronamaatregelen in 2020 soepel op.

In Nederland waren groenteprijzen in winkels wel verhoogd in maart tot en met mei, maar in andere landen was de prijsschommeling door corona harder. Dat blijkt uit cijfers van de Europese statistische dienst Eurostat.

Verstoring groentemarkt

In andere EU-landen als Frankrijk, Duitsland en België stegen prijzen sneller na de lockdownmaatregelen en verstoring van de groentemarkt. Telers kregen moeilijker personeel en supermarkten zochten op de vrije markt naar extra product. Ook het gemiddelde van de eurolanden in de EU laat een grotere prijsstijging zien dan Nederland. De hogere prijzen hielden wel langer aan in Nederland.

Groenteprijzen in Nederland stabiel

Ook over het hele jaar bezien is in Nederland de groenteprijs stabieler gebleven dan in bijvoorbeeld België. Nederland zag voor de winkelprijzen van groenten geen prijsstijging in 2020. In België was dat wel het geval, evenals in Frankrijk. Over een langere periode bezien lopen groenteprijzen in winkels in Frankrijk het hardst op. In België, Duitsland en Nederland blijven deze prijzen dichter bij elkaar, met België aan de onderkant met de laagste prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.