Glas

Achtergrond

Minder vraag aardgas direct merkbaar in prijs

Met het stijgen van de temperatuur ging de gasprijs op de dagmarkt meteen onderuit. Olie blijfft echter stijgen.

Afgelopen weekend werden op sommige plaatsen in Nederland weer record-temperaturen voor de tijd van het jaar aangetikt, een groot contrast vergeleken met een dikke week geleden. De weersomslag zorgt voor een grote vraagvermindering naar aardgas, wat vooral merkbaar is op de dagmarkt. De prijs voor een kuub aardgas op de dagmarkt daalde de afgelopen weken met zo’n 4 cent. Voor de komende periode is de koude op grote afstand van Europa en worden we verwend met hoge temperaturen.

Amerika

Na Azië en Europa was afgelopen week Amerika aan de beurt voor een extreem koude periode. Of dit nog gevolgen heeft voor de aardgasmarkt op korte termijn, is nog onzeker. De gevolgen en de duur van het buiten bedrijf stellen van raffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas zijn nog niet bekend en kunnen nog weleens weken duren. De verwachting is dat de kortetermijnprijzen zich op het huidige niveau kunnen handhaven en zelfs nog licht kunnen dalen. De langere termijn is stabiel tot licht dalend.

Prijs elektra in rustiger water

De financiële beurzen staan onder druk of stijgen wellicht minder snel dan we gewend zijn, waardoor de prijzen van de langetermijncontracten voor elektra ook niet zijn gestegen en zelfs licht zijn gedaald. De koppeling tussen de financiële beurzen en de elektracontracten ontstaat doordat een belangrijke kostencomponent voor elektra op de beurs verhandeld wordt: de prijs van CO2-emissierechten. De prijs van de emissierechten wordt ook beïnvloed door de prijs van daggas. Als de prijs van daggas laag is, wordt hiermee dikwijls elektra geproduceerd en hiervoor zijn minder emissierechten nodig dan voor de elektraproductie met kolen.

Koers van daggas daalt

Nadat de kou uit Europa is verdwenen, heeft de koers van daggas een daling ondergaan, waardoor ook de elektracontracten en de CO2-emissierechten zijn gedaald. De kortetermijncontracten hebben door de gunstige weersomstandigheden een mooie daling laten zien. Met de toenemende lengte van de dagen en sterkere lichtintensiteit zal er ook meer opwek met zonnepanelen zijn, wat een structureel lagere koers zou kunnen veroorzaken. De verwachting is dat de prijs voor de kortetermijncontracten de huidige koers kan vasthouden door de stabiele weersomstandigheden. De langetermijncontracten kunnen dalen door een dalende prijs van daggas en een onder druk staande prijs van CO2-emissierechten.

Olieprijzen stijgen verder door

Door een Arctisch koudefront afgelopen week in de Amerikaanse staat Texas kwamen de temperaturen tot wel 18 graden onder 0. Door deze extreme vrieskou zijn miljoenen Amerikanen enige tijd verstoken geweest van elektriciteit en zijn er vier raffinaderijen zo ernstig beschadigd, dat het nog weken kan duren voordat ze weer in bedrijf kunnen. In dit gebied van Amerika vindt de grootste productie van olie en gas plaats en die kromp met bijna de helft. Veel grote producenten hebben al aangekondigd dat ze hun contractuele leveringsverplichtingen voor onbepaalde tijd niet kunnen nakomen. Mede door het extreme weer zijn volgens de cijfers van het Amerikaanse energieagentschap de voorraden van ruwe olie de afgelopen week fors gedaald. De verwachting is dat de olieprijzen nog verder kunnen stijgen als de productie achterblijft.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.