Glas

Achtergrond

Kou kan gasprijs verder omhoog drijven

De omhoog kruipende gasprijs kan door de kou in de noordelijke helft van Europa een boost krijgen.

Kou heeft het afgelopen weekend Europa bereikt en zorgt voor druk op de dagmarkt voor gas. Gasunie Transport Services staat klaar om aan de grotere vraag naar gas te voldoen. Bijvoorbeeld om gelijktijdige inzet van zowel gasimport, Nederlandse gasproductie als van gas afkomstig uit de diverse gasopslagen mogelijk te maken. Gasunie Transport Services zet daar onder meer de compressorstations voor in, die het aangeleverde gas op druk kunnen houden om het door het netwerk te kunnen transporteren.

Voorlopig zijn de gasvoorraden voldoende gevuld en is de levering van vloeibaar gas vanuit de Verenigde Staten naar Europa ook weer op gang gekomen. Die stroom was de afgelopen maand meer op Azië gericht waar toen de winter toesloeg. Daar zijn nu de temperaturen weer hoger.

Speculatie met CO2-emissierechten

De Europese Unie veroorzaakt, onder aanvoering van de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, een opwaartse koers van CO2-emissierechten. De koers is gestegen doordat Brussel stelselmatig de hoeveelheid beschikbare rechten verkleint en blijft verkleinen. Door dit krappere aanbod is de prijs voor de lange termijn gestegen. De korte termijncontracten hebben een lager niveau laten zien doordat er een goed aanbod van windenergie de elektra productie heeft verhoogd.

Omdat ook beleggers zien dat deze markt omhoog gaat en zal blijven gaan en ze in emissierechten mogen handelen zijn de prijzen nu in korte tijd met circa 25% gestegen. De emissierechten worden gezien als een Europese belasting op de elektra-tarieven, waarmee de EU de energietransitie wil bekostigen en tevens is het een ontmoedigingsbeleid voor het verbruik ervan. Dat levert de bizarre situatie op dat beleggers een EU-belasting kunnen beïnvloeden.

Olievoorraden blijven dalen

In de Verenigde Staten blijven de voorraden ruwe olie in belangrijke opslagcentra’s dalen, ook in China en Saudi-Arabië dalen de voorraden, wat aangeeft dat de belangrijke olielanden zich aan de gemaakte afspraken houden. Twijfels over een herstel van de vraag naar olie wereldwijd zijn er voldoende; de vraag naar ruwe olie is flink minder vergeleken met wat het een jaar geleden was. De koers van een vat Brent-olie heeft maandag 8 februari de $ 60 aangetikt. Voor prijzen van dit niveau moeten we terug naar januari vorig jaar.

Ondanks het optimisme over de wereldwijde uitrol van de vaccinatie en dat beleggers positief zijn over tekenen van economisch herstel, tempert een analist van de Duitse Commerzbank het optimisme. Hij waarschuwt dat de bank verwacht dat er een correctie naar beneden komt van de olieprijs de komende maanden.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.