Glas

Achtergrond

Aardbeien € 12; niet alles duurder in winterweek

Prei, aardbeien, komkommer werden duurder in de winterweek. Lagere uitbetaalprijzen waren er ook.

De bijzondere winterweek is alweer vergeten door de weersomslag. De uitbetaalprijzen over die week laten een wisselend beeld zien.

Daghandel aardbeien krap

Bij aardbeien kwam een uitbetaalprijs van bijna € 12 tot stand op de Belgische veilingen. Hier speelde Valentijnsdag natuurlijk een belangrijke stuwende rol. Toch is de Nederlandse daghandel deze week nog als krap te beschrijven. Ook de veiling van veel Spaanse aardbeien voor lagere prijzen bij The Greenery verhinderde niet dat de beste Sonata’s in kleine hoeveelheden woensdag 17 februari nog voor € 13 per kilo van de hand gingen.

Week 6 was ook de week waarin The Greenery-telers aankondigden de dagmarkt belangrijker te maken in hun afzetmix dit jaar. De klok wint daardoor in waarde, al is dat in de huidige krapte niet goed zichtbaar.

Wintergroenten goed verkocht

De wintergroenten deden het goed in de Belgische weekoverzichten. Prei, spruiten en knolselderij konden duidelijk profiteren van de nieuwe barre marktomstandigheden. Het bezoek aan de supermarkten was relatief rustig, maar typische wintergroenten stegen daarboven uit. Witlof lukte het bijvoorbeeld niet daarvan te profiteren.

Komkommer goedkoper

Bij komkommer liep de uitbetaalprijs in België op naar € 0,72 per stuk over de hele week. Woensdag ging de klokprijs een stuk omlaag, zeker bij fijnere sorteringen. Dat blijkt uit overzichten. Voor 350 grams komkommer kwam de klokprijs onder de € 0,50, een daling van € 0,22 sinds maandag 15 februari.

Bij The Greenery lag de klokprijs aan het begin van de week nog rond € 0,80 per komkommer voor 400 grams vruchten, met een stevige klokaanvoer dinsdag 16 februari voor de maat. Vanaf die dag toonde de handel een lichte daling, ondanks een iets lagere aanvoer voor de klok.

Of registreer je om te kunnen reageren.