Glas

Achtergrond laatste update:8 sep 2020

Olie stabiel, gasprijs mogelijk tijdelijk omhoog

De daghandel van gas steeg fors, met bijna 3 eurocent per m3.

De markt voor gas is afgelopen week opgelopen en dan met name de daghandel. De vooruitzichten voor de komende jaren profileerden zich in een aflopende grafiek. Dat houdt in dat het dichtstbijzijnde jaar het hardst steeg en dat de stijging voor 5 jaar vooruit het minst steeg.

De daghandel van gas steeg bijna met 3 eurocent per m3. Dit is een forse stijging, maar het niveau is nog altijd onder de 10 eurocent per m3 en dit is relatief laag te noemen. De stijging van de daghandel is mogelijk van voorbijgaande aard, omdat de aanvoer niet optimaal is vanuit Noorwegen.

Voor de lange termijn kan de prijs de stijging vasthouden door een stijging van de CO2-emissierechten en het toegenomen vertrouwen in de economie.

Stijgende elektramarkt

De elektraprijzen voor de korte termijn lopen op. Er is voldoende wind en zon, maar de maand september is aangebroken en het wordt in de avond weer sneller donker. Dat betekent minder zonuren en de temperatuur daalt verder in de avond en in de vroege ochtend.

Afgelopen week bleek dat de CO2-prijs aardig was opgelopen, wat voor hogere prijzen heeft gezorgd op de elektra-markt. In een artikel uit een financieel blad wordt gesteld dat de stijging een gevolg is van het Groene beleid van de Europese Commissie.

Die wil hiermee bedrijven die veel CO2 uitstoten bewegen om groener te gaan produceren. Dit is al langer bekend en het ligt ook voor de hand dat handelaren oorzaak zijn van een te hoge CO2-prijs.

Olievraag en -aanbod in balans

Op de oliemarkt is enige opwaartse druk ontstaan, maar dit heeft nog geen grote invloed gehad op de prijsontwikkeling. De opwaartse druk ontstaat onder andere door de berichtgeving omtrent de handelsoorlog tussen China en Amerika.

De Chinezen zouden hebben aangegeven meer producten, en dan met name sojabonen, te gaan importeren vanuit Amerika. Indien die relatie heel voorzichtig iets beter wordt dan neemt het vertrouwen in de mondiale economie onder handelaren direct toe en durven ze weer meer te investeren in olie.

Er is meer balans tussen vraag en aanbod van olie

Opwaartse druk ontstaat ook doordat de voorraden mondiaal licht afnemen. In Amerika was de voorraad lager dan analisten hadden verwacht, bleek uit de wekelijks gepubliceerde cijfers van de Energie Informatie Administratie (EIA).

Het feit dat de OPEC+ wellicht stapsgewijs meer wil gaan produceren – en de productielocaties in Amerika in aantal niet verder afnemen -, geeft aan dat er meer balans tussen vraag en aanbod is en dat als de vraag toeneemt de productie hier in mee zal gaan.

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.