Glas

Achtergrond

Krapte grote maten sterk voelbaar bij oranje paprika

Bij traditionele veilingen in Nederland piekt de dagprijs van oranje paprika door krapte aan zwaardere vruchten.

De onbalans tussen zwaardere en lichtere vruchten is al even zichtbaar op de Nederlandse markt, maar dinsdag 16 september kwam dat met prijsuitschieters tot stand voor de kleine veilvolumes.

Hoge prijzen bij ZON en The Greenery

Zo zagen we prijzen van € 4,30 bij ZON en prijzen tot € 3,80 bij The Greenery voor gewichtsklasse 181/221. In België werd tot € 3,31 betaald voor de grovere vruchten 85-95. Middenprijzen blijven rond de € 2,80 voor deze sortering.

De aanvoer in België op de veiling is vele malen groter dan in Nederland. Bekend is ook dat de Belgische veilingen met diametersorteringen werken en de Nederlandse met gewichtsmaten.

Lichtere vruchten

Bij kleinere maten is de prijs van een ander kaliber. Bij de Belgische veilingen ligt 75-85 mm op een middenprijs van € 1,39. Dat is de helft van de prijs voor de grovere maten dinsdag. Een handelaar laat weten dat bij lichtere paprika ook Spaans product voorradig is. Nederlandse telers snijden ook lichtere vruchten, zo is bekend.

Hoge prijzen gevolg van contracten

Toch is de prijsvorming op de dagmarkt niet zodanig dat van prijsdruk gesproken wordt. De hoge prijzen voor grove paprika bij oranje zijn het gevolg van de contracten waaraan partijen gehouden worden door afnemers. Dan is de veilklok de beste plek om product voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Dat maakt kopers evenwel kopschuw.

Of registreer je om te kunnen reageren.