Glas

Achtergrond

Binnenbuis plaatsen in aardwarmteput Vogelaer

Tijdens het jaarlijkse onderhoud van de bovengrondse installatie in Poeldijk is een binnenbuis geplaatst.

Tijdens het jaarlijkse onderhoud van de bovengrondse installatie van Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk wordt gelijktijdig een binnenbuis voor extra versteviging geplaatst.

“Vorig jaar constateerden we een licht ingedeukte buis op 600 meter diepte waar de pomp centraal in het midden hangt. Doordat de pomp beweegt, tikt die tegen de buiswand aan, waardoor een beschadiging van de buis ontstond”, zegt directeur Léon Lankester.

Om dit te repareren is ervoor gekozen om tijdens het onderhoud in de zomer een extra buis in de put aan te brengen van 1.000 meter lengte. Op deze diepte is een overgang naar een smallere buis in de put en die vormt een steunpunt voor de nieuwe binnenbuis. Deze buis moet een extra barrière zijn voor als de buitenbuis lek gaat.

Normaliter liggen we in de zomer een week stil voor onderhoud, nu is dat een week langer

Lankester: “De extra buis past precies en het is met enkele aanpassingen aan de installatie haalbaar. Hiermee brengen we een versteviging van de buitenbuis aan. De binnenbuis is in de toekomst eenvoudig eruit te trekken en te vervangen.”

Het karwei is in de laatste week van augustus begonnen en moet zonder tegenvallers in twee weken klaar zijn. “Normaliter liggen we in de zomer al een week stil voor onderhoud aan de installatie. Nu is dat een week langer”, meldt de directeur.

Uitbreiding met tweede doublet

Aardwarmte Vogelaer is bezig met uitbreidingsplannen voor een tweede bron op dezelfde locatie, wat synergievoordelen geeft. Hiervoor is al een extra stuk kasgrond van de buurman aangekocht.

“We hebben plannen en een vergunning om een tweede doublet te boren, zodat we een nog groter tuinbouwgebied van aardwarmte kunnen voorzien", vertelt Lankester. "Nu zijn er 20 tuinbouwbedrijven aangesloten die ook nog behoefte aan meer warmte hebben.”

We willen ook woningen van aardwarmte voorzien

“Met de tweede aardwarmtebron denken we 10 tot 20 extra bedrijven aan te kunnen sluiten", aldus Lankester. "We willen ook woningen van aardwarmte voorzien. Hierover zijn we in gesprek met Gemeente Westland en enkele projectontwikkelaars.”

Lankester denkt dat de voorbereidingen voor het tweede doublet een jaar gaan duren en dat het boren wellicht al eind 2021 of anders in 2022 kan beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.