Glas

Achtergrond

Aanleg gasleiding vanuit Rusland stopt misschien

Mogelijk wordt de aanleg van de gasleiding Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland stilgelegd.

Voor gas is de lijn van de daghandel nog altijd stijgend deze week. Door een verminderde aanvoer en het aantrekken van de vraag, lopen de prijzen verder op. Er zijn voor oktober nog geen leveringen van Amerikaans LNG geannuleerd. Ook het gegeven dat er voorlopig geen kou is voorspeld voor Europa maakt het aannemelijk dat de levering goed blijft.

Mogelijk geen Nord Stream 2

Duitsland heeft aangegeven dat de aanleg van de Nord Stream 2 voor de levering van gas vanuit Rusland rechtstreeks naar Duitsland, mogelijk stopgezet wordt. Reden hiervoor is dat Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben van de politicus Alexei Navalny. De Amerikaanse President Trump koos, nadat het standpunt van Duitsland bekend werd, direct voor de zijde van de Russen. Zo kunnen de Russen met gemak blijven ontkennen, waarna Duitsland daadwerkelijk de werkzaamheden zal moeten stopzetten. In dat geval heeft Amerika zijn doel bereikt en kan het doorgaan met de levering van LNG aan Europa.

Wind en zon bepalen stroomprijzen

Afgelopen week was er een opleving van de APX-prijzen. Vooral het niveau op maandag waren we al even niet meer gewend. Diverse analisten wijten dit aan het ontbreken van wind op maandag en onderhoud aan de Rijnmond-centrale en NorNed-kabel. Verder in de week belandde de prijs weer op een normaal niveau.

Volgens een rapport van een Britse analist heeft zon- en windenergie het eerste half jaar van 2020 bijna 10% van de wereldwijde elektra opgewekt, alleen is hierdoor de vraag naar kolen laag.

De CO2-prijs schommelt nog steeds rond de € 28 per ton, waardoor de prijzen voor elektra op de lange termijn voor nu dezelfde lijn blijven volgen.

Olieprijs daalt

Eind vorige week zakte de prijs voor een vat WTI Olie onder de 40 dollar per vat, de grootste daling sinds juni dit jaar. Een verminderde vraag naar benzine en de economische vooruitzichten door het coronavirus zouden een oorzaak kunnen zijn. Het dalen van de olieprijs en het stijgen van de prijzen voor gas en elektra is ongebruikelijk. Alles wijst momenteel op een speculatief karakter, aldus sommige handelaren. Een correctie in de markt behoort tot de mogelijkheden. Wat ook mee kan spelen, zijn de komende Amerikaanse verkiezingen en een mogelijke annexatie van Wit-Rusland door Rusland.

Saoedi-Arabië heeft in ieder geval de verkoopprijzen van olie aan Amerika en Azië verlaagd, wellicht omdat de vraag naar olie kleiner is dan ze hadden verwacht na de uitbraak van Covid-19.

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.