Glas

Achtergrond

Spotprijzen elektriciteit licht gedaald

De vraag naar het opwekken van elektriciteit neemt af, waardoor de spotprijzen iets dalen. Deze zijn nog altijd op een laag niveau.

De daling van de spotprijzen lijkt ingezet voor de lange termijn. De levering van LNG is weer wat toegenomen. Wellicht komt dat door de licht gestegen prijzen van de daghandel, in de hoop dat deze nog verder stijgen.

In de toekomst kan ook Turkije leverancier van gas worden. Onlangs werd aangekondigd dat een gasbel in de Zwarte Zee is gevonden ter grootte van 800 miljard m3. Nu meer details boven water zijn gekomen bleek het te gaan om een volume van ruim 300 miljard m3 gas. Turkije importeert zelf jaarlijks 50 miljard m3 gas. Het land zal de vondst van aardgas voor eigen gebruik in zes jaar opsouperen, nadat het er vele miljarden dollars in investeert.

Weinig effect hittegolf op stroomprijzen

De hittegolf is voorbij en heeft relatief weinig effect gehad op de prijs van elektra. Er is geen stijging gezien die te maken heeft met een hogere vraag naar het gebruik van koelapparaten. Enerzijds steeg de prijs van gas voor het opwekken van elektra in gascentrales. Anderzijds daalde de prijs van kolen en CO2-emissierechten en was er veel elektriciteitsaanbod van zonnepanelen. Afgelopen weekend was op sommige momenten veel elektriciteitsaanbod van zonnepanelen en windmolens, waardoor de spotprijzen dicht bij het nul punt arriveerden.

Ondanks de toenemende vraag naar elektra zien we dat de vraag naar kolen laag is. Dit is goed te zien in de prijs. Deze is afgelopen twee weken circa 10% gedaald. Hier tegenover staat dat de prijzen voor CO2-emissierechten uit het niets weer een opmars zijn begonnen, mogelijk als gevolg van het vertrouwen in de economie. Het vertrouwen kan ontstaan uit de cijfers over het aantal Covid-19-besmettingen in China. Daar zou geen opleving van het virus te vinden zijn.

Prijs olie stabiel

Globaal gezien is de prijs van olie al enkele weken stabiel. De status van Covid-19 geeft sterk sturing aan de richting van de koers van olie. Tussentijds wordt aan de aanbodzijde met man en macht geprobeerd de prijs op een niveau te krijgen van 40 tot 60 dollar per vat ruwe olie van 159 liter. Olieproducenten vlakken de productie af om zo aanbod en vraag in balans te houden. Dit is redelijk succesvol. Afgelopen week leverde de Opec+-vergadering weinig verrassingen op. De groep en haar bondgenoten handhaafden hun productiedoelstellingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.