Glas

Achtergrond

Markt: Glasgroenteprijzen slecht, vollegrond beter

In week 27 verliezen glasgroentetelers op 2019, bij vollegrondsgroente is het beeld gemiddeld beter. De markt wijzigt deze week echter.

Bij de afzet van vollegrondsgroente in week 27 konden bloemkool en broccoli van wat gaatjes op de markt profiteren. De aanvoer had te maken een dip en de vraag was gunstig door winkelacties. Dat is zichtbaar als we kijken naar Belgische uitbetaalprijzen. Voor beide producten sprong de prijs van zijn plek en lag de uitbetaalprijs boven of net op de euro. Ook ten opzichte van 2019 is dat een gunstige prijsontwikeling.

Goede prijsvorming zet door

Deze week zet de prijsvorming voor bloemkool door. Ook in Nederland zijn dinsdag 7 juli prijzen boven de euro te noteren. Voor prei, witlof en courgette is ook nog net een prijsvoordeel te noteren ten opzichte van week 27 in 2019.

Komkommer gaf wat weg

Bij glasgroente lagen vrijwel alle grote producten onder een fatsoenlijk niveau in week 27. Ten opzichte van week 26 gaf ook komkommer weer wat weg. Voor de berekening van opbrengsten per vierkante meter is in deze fase van het seizoen een winst nodig ten opzichte van 2019. Dat werd in week 27 niet gehaald. De donkere week gaf nog relatief veel productie, terwijl de zomervraag inzakte. Daar lijkt deze week verandering in te komen. De dagprijzen zijn stabiel hoger voor komkommer en paprika, maar ook voor aubergine, blijkt uit veilingoverzichten deze week.

Of registreer je om te kunnen reageren.