Glas

Achtergrond

Markt: Gele courgettes veel duurder dan groene

Gele courgettes doen het goed voor de klokken van ZON, Belorta en The Greenery. Groene brengen weinig op.

Met prijzen van boven de euro, waar de groene courgettes uit de vollegrond vandaag zakken naar prijzen onder de 10 cent, gaat het niet onaardig met de gele courgettes uit de kas. Zoals de meeste vruchtgroenten is ook de courgette er in allerlei soorten en maten. Maar in de supermarkt is de gewone groene de enige variant die jaarrond altijd en in elke supermarkt voor handen is.

Die gewone groene wordt zowel in de kas als in de open lucht veel geteeld. Voor de veilingklok wordt die laatste soort aangeduid als ‘natuur’. En je kunt veel van die ‘natuurcourgettes’ zeggen, maar niet dat ze denderend betaald worden. Vandaag 6 cent voor de sortering 300x14. Terwijl voor de gele courgette uit de kas in diezelfde sortering € 1,10 werd neergeteld.

Kleine teelt

Uiteraard kan ook die gele in de open grond worden geteeld. Maar dat gebeurt niet in de hoeveelheden die in Duitsland en Nederland wel van toepassing zijn op de groene courgette. Onder glas is de gele courgette maar een kleine teelt, zowel in Nederland als in België, met navenant kleine aanvoeren. En ook al doen ze voor de klok dus nu en dan mooie prijzen, dat wil nog niet automatisch zeggen dat het jaar op jaar een vetpot is. Anders zou het geen kleine teelt blijven immers. Maar alleen al voor de variëteit in het schap mooi dat ze er nog steeds zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.