Glas

Achtergrond

Markt: Tomatenprijzen door dip heen

De klokprijzen voor grove trostomaten zakten vorige week in elkaar.

Waar begin vorige week nog sprake was van een richtprijs voor de klok van 26 cent per kilo bij grove trostomaten, was die eind van de week gezakt naar slechts 11 of 13 cent. Dat is net iets onder de dalniveaus in de prijzen van 2028 in dezelfde periode. Deze week trokken de prijzen wel weer aan, met maandag 29 en dinsdag 30 juni richtprijzen van 17 en 20 cent.

Prijspiek in 2019

Vorig jaar was in deze tijd sprake van een opleving en kwamen prijzen begin juli zelfs heel even boven de 70 cent per kilo uit. Voordat ze nog verder stegen, gingen ze eerst rond 10 juli naar een dieptepunt van net boven de 30 cent per kilo toe, wat echter nog altijd een stuk beter is dan de huidige klokprijzen.

Betere Spaanse prijzen

Op Spaanse veilingen in Almería wisten tomatenprijzen zich beter te handhaven. Daar bleven tomaten dagprijzen vorige week en gisteren tussen de 55 en 60 cent per kilo schommelen, met midden vorige week zelf nog met een uitlopertje naar een gemiddelde klokprijs van 68 cent. AH biedt op haar website trostomaten aan voor € 1,99 per tros van vijf stuks.

Stel zelf prijsgrafieken voor tomaat samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.