Glas

Achtergrond

Janine Luten brengt kennis naar GroentenFruit Huis

Janine Luten (46) wil zich met groot enthousiasme en kennis van zaken inzetten voor GroentenFruit Huis.

Ze wordt er algemeen directeur en volgt Gert Mulder op. Dat enthousiasme liet ze ook zien in haar vorige directiefunctie bij ZuivelNL, de brancheorganisatie voor de zuivel en opvolger van het Productschap Zuivel. Met die functie stond ze op plek 42 in de ranglijst van meest invloedrijke personen in de agribusiness.

Vakblad Boerderij beschrijft haar passie en benaderbaarheid in haar Agritop50-profiel, maar vraagt zich eind 2019 af hoe ze de harde mannenwereld in de zuivel tegemoet zou treden. Ze heeft er 16 maanden gewerkt.

Markt en onderwijs

Luten is marktgericht met het haar opleiding Tuinbouw en Marktonderzoek (WUR). Dat blijkt ook uit haar functies als productmanager bij FloraHolland en marktonderzoeker bij Wageningen Economic Research. Ook valt uit haar werkervaring op te maken dat ze een hart heeft voor groen onderwijs door als adjunct-directeur te werken voor Aequor, dat subsidies verstrekt voor groen onderwijs. Verder was ze directeur van Wageningen Academy waar professionals uit het bedrijfsleven en de overheid terecht kunnen voor bijscholing.

Mission impossible

Dat ze het na 16 maanden voor gezien hield in haar laatste baan als directeur van ZuivelNL, is op zich goed te begrijpen. ZuivelNL is een verticale brancheorganisatie, die meer taken kreeg toebedeeld, maar het budget werd voor 2020 gehalveerd. Het vertrek is daarom niet echt verrassend. De organisatie vroeg het ondoenlijke: veel meer werk met minder geld. Door de geslotenheid kon ZuivelNL het belang van haar werk ook niet helder maken, zo schrijft Boerderij over haar vertrek.

Bij ZuivelNL kwam Luten meer in de vuurlinie te staan met de discussie over duurzaamheid. Het project Duurzame Zuivelketen kwam bij ZuivelNL te liggen. Dat project lag eerst bij de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), maar gaf daar zeer veel discussie. Bij ZuivelNL lijkt dat niet anders. In de hele boerenprotestperiode werd ook weinig vernomen van ZuivelNL.

Band met Wageningen

Luten heeft met een kritische achterban gewerkt. Dat neemt ze mee naar de groente- en fruitsector, van nature ook een mondige sector. Ook wordt met Luten de relatie met Wageningen versterkt. Verder neemt ze ervaring mee in de ontwikkeling van duurzaamheidscampagnes voor de sector. Voor groenten en fruit landt die duurzaamheidsboodschap mogelijk beter. In de zuivel was ze verrast over de innovatie, zoals het gebruik van moderne blockchaintechnologie en big data in verplichte registratietaken van veehouders. Ook die ervaring met data is winst voor de groente- en fruitsector.

Of registreer je om te kunnen reageren.