Glas

Achtergrond

Crop-Scanner van Biobest volgt plagen online

Een nieuwe app van Biobest helpt telers bij het snel en nauwkeurig scouten van hun gewassen. Daardoor verbeteren hun IPM-prestaties aanzienlijk.

De innovatieve app stelt telers en hun Biobest-adviseurs in staat om online plagen in hun gewassen op de voet te volgen. Bovendien wordt het van op afstand verstrekken van gewasbeschermingsadvies op maat veel gemakkelijker dankzij deze app.

De Crop-Scanner ondersteunt de biologische gewasbescherming in de hele breedte: van het vaststellen van plagen, rapporteren, uitwisseling van adviezen tot het tijdig ingrijpen. De applicatie werkt op smartphones, tablets, laptops en pc’s.

“Onze nieuwe app is een welkome aanvulling op de reeds bestaande diensten van Biobest. Zeker in deze Covid-19-tijden, wanneer social distancing-maatregelen het werk in sommige gewassen bemoeilijken en technische bezoeken ter plaatse tijdelijk beperkt zijn”, zegt Linda Bucena, product manager bij Biobest. “De Crop-Scanner biedt adviseurs een extra tool om op verzoek van de teler online de ontwikkelingen in de kas te monitoren.”

Plagen scouten en vastleggen

Het principe van de app is simpel en de functionaliteiten zijn talrijk. De teler kan eenvoudig zijn kassen uittekenen op de applicatie. Vervolgens kan hij aangeven op welke plek hij een bepaalde plaag scout en in welk stadium deze zich bevindt. Foto’s toevoegen is eenvoudig.

Al deze nuttige gegevens deelt de teler met de Biobest-adviseur, die op zijn beurt de ontwikkelingen in het gewas op de voet kan volgen. De adviseur kan er vervolgens zijn advies op maat aan koppelen. De app doet dat niet vanzelf: adviseren is nog altijd mensenwerk.

Data verzamelen en analyseren

Op het bedrijf kunnen naast de teler ook medewerkers gebruikmaken van de app bij het scouten in het gewas. Alle waarnemingen worden centraal verzameld. De teler en adviseur kunnen die data samen analyseren en gebruiken om specifieke bestrijdingsstrategieën uit te stippelen. Biobest wil in de nabije toekomst de app uitbreiden met een geautomatiseerde plaagteller.

Of registreer je om te kunnen reageren.