Glas

Achtergrond

Markt: Vraag en aanbod niet in evenwicht bij komkommer

De afzetproblemen voor komkommer hebben zowel een vraag- als aanbodoorzaak, stelt de Belgische veiling REO.

De veiling in Roesselare is een kleine speler in komkommer en verkocht voor € 11,3 miljoen aan Belgische komkommers in 2019. Daarmee staat het product op plek 7 in de top 10 bij REO. De eerste maanden van dit seizoen toonden dat het precaire evenwicht tussen vraag en aanbod bij komkommers snel kan worden verstoord, stelt de veiling. Een deel van de oorzaak ligt in Nederland. “Het feit dat onder andere in Nederland tomatenbedrijven onder druk van het tomatenvirus omschakelden naar komkommer zorgde voor extra aanbod bij een door het coronavirus verstoorde vraag”, schrijft de veilingorganisatie.

Met een gemiddelde prijs van € 0,38 per stuk in de eerste drie maanden van 2020 lag de prijs bij REO iets hoger dan de gemiddelde prijs van de eerste drie maanden van vorig jaar. Het gemiddelde lag toen op € 0,37 per stuk. De aprilprijzen zijn bijzonder slecht.

In de derde week van april stelden de Belgische veilingen circa 9 miljoen kilo komkommers te hebben verkocht en 1 miljoen kilo als diervoeder te hebben afgezet. Interventie speelt daardoor een flinke rol bij de prijsvorming. Veiling BelOrta betrekt ook een flink deel van de komkommers uit Nederland.

Oorzaken aanwijzen

De Belgische veilingen besloten in maart bij de oplopende prijzen tijdelijk te stoppen met bemiddelen en alles voor de klok te verkopen. Na de prijsinzinking in april startten de Belgische veilingen weer met bemiddelingsverkoop en werd product uit de markt genomen. De Belgische aanpak en productieprognoses leidden in Nederland tot enige wrevel. Toch lijkt het fundament in de prijsvorming aanwezig.

Vorige week leek de komkommermarkt te herstellen, maar deze week startte weer zeer zwak. Bij de Belgische veilingen lijkt het herstel toch in te treden. Vrijdag 8 mei lagen de prijzen voor de 40’ers weer boven € 0,20 per stuk en € 0,17 voor 35’ers. Bij The Greenery in Nederland werd dat niveau nog niet gehaald op vrijdag, al is het door verschillende kostenberekeningen lastig beide prijzen te vergelijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.