Glas

Achtergrond

Beluchtingssysteem OxyBull verder geoptimaliseerd

Het OxyBull-beluchtingssysteem is verbeterd en blaast nog meer lucht in het water. Zo creëert het systeem meer waterbeweging om algengroei te voorkomen.

Het OxyBull-beluchtingssysteem van Agrona beschikt nu over een sterkere pomp met een capaciteit van 60 m3/uur. Hierdoor wordt nog meer lucht in het water van een bassin of silo geblazen en is er meer beweging in het water, wat algengroei voorkomt. Het zorgt ervoor dat de zuurstofconcentratie in het water en het wortelmilieu optimaal is.

Hoog zuurstofgehalte

Een hoog zuurstofgehalte in water is essentieel voor de ontwikkeling van planten. Om een optimale zuurstofinbreng te realiseren, passen glastuinbouwbedrijven beluchtingssystemen toe. “Een hoog zuurstofgehalte in het water is belangrijk. Dit beluchtingssysteem zorgt daarvoor”, zegt Peter Aarts in Heusden, die op steenwol komkommers en herfsttomaten teelt. “Hoe verder we in de teelt komen, hoe meer externe factoren van invloed zijn. En zuurstof maakt daar een significant onderdeel van uit. Het komkommergewas groeit goed en staat er fris bij.” De glasgroenteteler past het systeem toe in een silo waarvan het water bestemd is voor een afdeling waar altijd veel wortelproblemen door Pythium zijn. Toepassing van het beluchtingssysteem voorkomt dat.

Beluchting levert meer zuurstof in het gietwater op. - Foto: Agrona
Beluchting levert meer zuurstof in het gietwater op. - Foto: Agrona

Weerbaarder gewas

Het beluchtingssysteem zorgt volgens Agrona voor een gezond en vitaal gewas, dat het telen makkelijker maakt. De EC is stabieler, waardoor corrigeren minder nodig is. Een hogere plantbelasting of wisselende weersomstandigheden zijn ook minder snel een probleem, omdat het gewas in balans is en dus tegen een stootje kan. Bij een hoger zuurstofniveau is de opname van meststoffen ook beter.

De producent die in waterbehandelingssystemen is gespecialiseerd, heeft al veel OxyBull beluchtingssystemen aan tuinbouwbedrijven geleverd, zowel in Nederland als in het buitenland, vooral in Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.