Glas

Achtergrond

Weekprijzen tonen krapte én gevoelige uitzondering

Een blik op de Belgische uitbetaalprijzen in week 14 laat zien dat dure groente regel is, maar de uitzonderingen zijn pijnlijk.

In week 14 was bij zeven van de elf producten uit het aanbod van de Belgische veilingen een duidelijk hogere prijs zichtbaar. Bij prei, komkommer en sla was dat echter niet het geval en waren prijzen gevoelig lager.

Een vergelijk met de uitbetaalprijzen een jaar geleden laat zien dat ook asperge en aardbeien nog gunstig afsteken bij 2019. Dit zijn producten die door de horecasluiting mogelijk extra gevoelig zouden zijn. Voor asperges is het aanbod beperkt in week 14, maar zet het hoge prijsbeeld op de dagmarkt ook nog door in de huidige week 15. Bij The Greenery lag de prijs voor de meest gangbare supermarktsortering asperge rond de € 12 tot € 13 per kilo. Voor slasoorten laat de horecasluiting zich wel in de weekprijzen aflezen. Die liggen duidelijk lager dan in 2019.

Ongekend lage weekprijs komkommer

Bij komkommer is de prijs in week 14 het gevoeligst gedaald. De Belgische veilingen noteerden weekprijzen vanaf € 0,09 per stuk. Het dieptepunt lag in week 13 met een uitbetaalprijs van € 0,05 per stuk. Dat was een ongekend lage weekprijs in de geschiedenis van de Belgische veilingen.

Deze week (dinsdag) noteerden de Belgische veilingen alweer € 0,22 voor komkommers in de sortering 400 gram, maar de fijnere sorteringen bleven ook te laag voor telers op € 0,12 tot € 0,18 per stuk. De vergelijking met Spaanse veilingprijzen lijkt op te gaan, waar ook in maart een inzinking voorafging aan herstel. Nu liggen prijzen rond de € 0,25 per kilo en dat ligt tussen de prijs van 2018 en 2019 in.

Parallel met Spaanse prijzen

Een aantal producten is duidelijk fors duurder dan vorig jaar. Paprika rood liet in week 15 een Belgische uitbetaalprijs zien van € 2,54 tegen € 1,10 vorig jaar. Ook de Spaanse paprikaprijzen zijn fors omhooggeschoten eind maart, tot € 1,54 per kilo. Dat was in 2018 en 2019 rond de € 0,54 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.