Glas

Achtergrond

Markt: Tomatenprijs trekt aan

Deze week trokken klokprijzen bij grove trostomaten weer iets aan.

Eind vorige week lag de richtprijs voor grove trostomaten voor de klok bij The Greenery nog op € 1,10 per kilo. Dit na een afglijdende prijstendens sinds 18 februari, toen nog dagprijzen van € 1,65 werden gemeld.

Tijdelijke opleving

Deze week trokken de prijzen weer aan, om vandaag op ongeveer € 1,35 per kilo uit te komen. Zo’n nog eventjes wat aantrekkende prijs gedurende de eerste helft van maart was ook in de afgelopen 2 jaren waar te nemen. Na de tweede of derde week van maart volgde toen echter steeds een stevige prijsval, onder druk van toenemende producties, die eind mei net boven de 15 cent per kilo eindigde.

Spaanse tomaten

Op Spaanse veilingen in Almería lag de klokprijs eind vorige week nog tegen de 60 cent per kilo. Deze week trok dat geleidelijk aan naar 66 cent per kilo gisteren.

Jumbo biedt trostomaten aan voor € 1,98 per 5 stuks, omgerekend volgens de eigen website ongeveer € 3,78 per kilo. AH levert 5 stuks Nederlandse trostomaten voor € 2,39 per kilo.

Tomatenprijzen pieken

Tomatenprijzen pieken deze week op de Franse groothandelsmarkten met prijzen tot € 2,70 voor losse Belgische tomaten (57-67 mm) op woensdag.

Die prijs ligt een euro hoger dan een week geleden. Op de veilingen is die prijsontwikkeling wat gedempter, maar toch zeker zichtbaar. Op de Belgische veilingen liep de prijs woensdag voor grove losse tomaten op tot € 2,30, waarin eigen opslagen en heffingen zijn berekend. Het zijn prijzen die tevreden stemmen al zijn de volumes de laatste weken laag gebleven door het donkere weer.

Op de Franse groothandelsmarkten zijn de handelsbedrijven actief kopend, terwijl de consumentenverkopen dat nog niet zijn. In Nederland lijkt de vraag aanwezig en gaat de consument weer meer denken aan de voorjaarsgroenten, zo meldt een koper.

Effect coronavirus

De Duitse marktonderzoekers van AMI maken melding van druk op de prijzen in week 9. Met oplopende volumes in EU-landen is de hoop gevestigd op internationale handelseffecten door het coronavirus, stelt AMI. Rusland lijkt als grote importeur Chinese tomaten te weren en meer volume uit Turkije en Marokko te halen. Dat lijkt ver gezocht om de oplopende prijzen in Europa mee te verklaren, stellen betrokkenen bij de tomatenhandel desgevraagd.

Stel zelf prijsgrafieken voor tomaat samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.