Glas

Achtergrond

Markt: Terugval glasgroenteprijzen in Spanje

Waar Spaanse klokprijzen in oktober soms flink boven die van vorig teeltseizoen uitkwamen, doken ze daar in november weer onder.

In oktober staken gemiddelde glasgroente-klokprijzen bij tien Spaanse veilingen in Almeriá gunstig af bij die in 2019 in dezelfde maand. In november kwamen de middenprijzen juist onder die van november 2019 uit. Bij paprika was dat 7% minder, bij tomaat en komkommer waren de middenprijzen voor de klok respectievelijk 17% en 40% lager. De gemiddelde prijspiek bij de drie grootste glasgroenten in oktober en het prijsdal in november zijn echter minimaal, gerekend over het totale Spaanse teeltseizoen en vergeleken met vorig jaar.

Hogere aanvoeren

Producties lieten in november een stijging zien van vaak rond 20% ten opzichte van een jaar geleden. Bij courgette ging de Spaanse productie zelfs 48% omhoog. De bijbehorende prijsdaling van ruim 30% is bij dat laatste gewas behoorlijk, maar telers hoeven nog niet te klagen. Dankzij hoge courgetteprijzen in de eerste maanden van het Spaanse teeltseizoen, ligt de prijs nog steeds ruim op het dubbele van september tot en met november vorig jaar.

Stel zelf prijsgrafieken voor Spaanse glasgroenten samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.