Glas

Achtergrond

Spanje en Macau groter op Duitse paprikamarkt

Van de traditionele leveranciers groeit alleen Spanje op de Duitse paprikamarkt. De kleine leverancier Macau uitgezonderd.

Dat blijkt uit handelsstatistieken over de Duitse import van paprika van 2015 tot en met 2019, dus van voor de coronacrisis. Eigenlijk neemt de import paprika uit veel landen af, ook uit Nederland. Nederland is met ruime voorsprong de tweede paprikaleverancier voor Duitsland, maar de aanvoer in 2019 was met 113.033 ton de laagste in vijf jaar. Spanje, de marktleider op de Duitse markt, vergrootte het volume naar 214.603 ton, het grootste in zeker 5 jaar.

Lees verder onder de grafiek.

Brede daling export

De nummers drie (Turkije), vier (Marokko), vijf (Hongarije) zagen de export naar Duitsland teruglopen de laatste jaren. Dat geldt ook voor andere landen uit de top tien. Macau is in volume de zesde leverancier van paprika op de Duitse markt en groeide wel over 5 jaar bezien. Deze speciale bestuurlijke regio van China voerde in 2019 circa 5.718 ton uit naar Duitsland. In 2018 lag dat volume nog hoger, maar over vijf jaar bezien is de uitvoer een veelvoud geworden.

Israël is uit de top zes weggevallen. Dat geldt ook voor België. Beide landen voerden duidelijk minder uit naar Duitsland, de grootste consumentenmarkt in de Europese Unie (EU). Een verklaring voor de verschuivingen tot 2019 geeft de Duitse onderzoekers van BLE niet.

Groei paprikaconsumptie

Dit jaar kunnen de kaarten overigens anders geschut zijn. De Duitse supermarkten zetten in de eerste acht maanden van dit jaar 15% meer paprika om. Die toename vond vooral plaats in de periode dat Nederland aan de markt was. De coronacrisis kan door logistieke verstoringen ook invoer uit verre bestemmingen hebben geremd.

Of registreer je om te kunnen reageren.