Glas

Achtergrond

Koper Fries glasgebied probeerde eerst in Groningen

Koper van de gronden in Waddenglas, Friss Holding, had eerder soortgelijke plannen voor het Groningse gebied Eemshaven.

Friss Holding had in de jaren nul ver uitgewerkte plannen voor 30 hectare kassen bij het havengebied Eemshaven waar restwarmte beschikbaar was. Het project was toen met steun van onder meer ZLTO en Univeg uitgewerkt. Zes jaar geleden ging glastuinbouw in het gebied niet door na lange discussies.

Met verder uitontwikkelde technologische plannen heeft Friss Holding nu een koopovereenkomst voor zo’n zelfde ontwikkeling in Friesland in de gemeente Waadhoeke op 50 hectare.

Concurrentie niet wakker maken

De combinatie zonnepanelen en groenteteelt in de plannen is opvallend. Trekker van het project Jo Kloet wil de plannen in deze fase niet technisch inhoudelijk toelichten. Het concept panelen op groentekassen wordt nu getest. “We willen de concurrentie niet wakker maken. Over anderhalve maand kunnen we er meer over zeggen.”

Onduidelijk is welke partijen nu als partner optreden in een soortgelijk plan voor het gebied Waddenglas in Friesland. Het gaat om een breed scala partners op het gebied van verlichting, energie, kassenbouw en ICT, stelt Friss.

Partners

Univeg (nu Greenyard) stapte sinds de plannen in Eemshaven via eigenaar Hein Deprez in teelt op het nabijgelegen bedrijf Hartman. Dat eindigde in het faillissement van Hartman een jaar geleden. Belangenbehartiger ZLTO heeft participatie in glastuinbouw in eigen gebied juist beëindigd in de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij (TOM). Voor het project in Eemshaven was toen € 65 miljoen begroot. Friss zocht daarvoor destijds aansluiting bij potentiële investeerders en financiers. Ook nu heeft Friss tot 31 december om de financiering rond te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.