Glas

Achtergrond laatste update:27 okt 2020

Dagmarkt slaat om voor aubergine

Al een periode van enkele weken vult Nederland de tekorten op de Spaanse aubergineaanvoer. Daar is plots een einde aan gekomen.

De veilingprijzen vrijdag 23 oktober tonen opbrengsten die onder de € 0,40 per kilo belanden. Het is geen ongebruikelijke prijs voor week 43. De omschakeling is alleen groot te noemen. Aan het begin van de week lagen prijzen op de dagmarkt nog makkelijk boven de euro tot € 1,30 per kilo met een lage aanvoer. Het aantal colly’s is sinds begin deze week ook een veelvoud. Vrijdag stonden bij The Greenery meer dan 6.500 colly’s.

Spaans product

Supermarkten waren al over naar Spaans product, maar de tekorten zorgden voor een duur najaar en dus gunstige opbrengsten voor auberginetelers. De laatste 1,5 week van het seizoen zal er naar verwachting iets anders uitzien dan de laatste weken met mogelijk prijzen tussen de € 0,30 tot € 0,60 per kilo.

Zuidelijker in Europa is de prijsontwikkeling minder stellig naar beneden. De Belgische kopers houden vast aan Belgische aubergine tot het einde van de productie. Hier lagen prijzen vrijdag € 0,20 tot € 0,30 hoger dan in Nederland.

Frankrijk

Op de Franse groothandelsmarkten is wel zichtbaar dat Spaans product door grotere volumes meer in de uitverkoop gaat. Per kilo ging soms € 0,50 af van de prijs voor aubergine, maar groothandelsprijzen bleven ruim boven de euro donderdag en vrijdag. Voor Nederlandse import betalen Franse kopers vrijdag nog prijzen tot boven de euro per kilo of er net onder (zie grafiek boven).

Prijsstijgingen winkels

In de Nederlandse winkels zijn deze week juist prijzen naar boven aangepast na een lange stabiele prijsvorming die samen lijkt te hangen met contractinkoop. Gemiddeld komt een aubergine nu uit op € 0,89 per stuk. Albert Heijn en Dekamarkt verhoogden de prijs juist vrijdag 23 oktober een dubbeltje, waarschijnlijk ingegeven door de hogere prijzen eerder deze week of overgang naar nieuwe contracten. Volgens prijsnoteringen van Supermarktscanner lagen winkelprijzen nog onder het niveau van 2019.

Of registreer je om te kunnen reageren.