Glas

Achtergrond

Markt: Minder Spaanse tomaten

In december lag de tomatenproductie in Almería 7% onder die van dezelfde maand in 2018.

De 7% lagere productie van tomaten bij tien Spaanse veilingen in Almería werd niet gecompenseerd door de veilingprijs, want ook die gemiddelde december-klokprijs was met 73 cent per kilo ruim 5% lager dan in het voorgaande seizoen.

Meer kilo‘s, lagere prijzen

Bij alle overige vruchtgroente was de Spaanse productie wel groter dan een jaar eerder, zowel in december als in het totale Spaanse aanvoerseizoen tot en met die maand. De productie in december vorig jaar lag, voor respectievelijk paprika en komkommer, 14% en 18% hoger dan een jaar eerder in die maand. Er werd 30% meer aubergines aangevoerd.

De gemiddelde veilingprijzen voor deze producten lagen tussen de 18 en 32% lager dan in december 2018. Voor aubergine, komkommer en paprika kwam die vorige maand uit op een middenprijs van respectievelijk 45, 57 en 77 cent per kilo.

Afgelopen periode

Gemiddeld over de laatste zeven veildagen lag de tomaten-middenprijs in Almería op 75 en 58 cent per kilo voor trostomaten en losse tomaten. Aubergines en komkommers werden geveild voor respectievelijk 63 en 48 cent per kilo. Voor rode, gele en groene paprika’s was dat achtereenvolgens 72, 82 en 76 cent per kilo.

Kijk voor diverse groenteproducten naar het verloop van het Spaanse teeltseizoen tot nu toe.

Stel zelf prijsgrafieken voor Spaanse glasgroenten samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.