Glas

Achtergrond

Kipverwerker nestelt zich in subtop groentenmarkt

Kipverwerker Plukon heeft door de overname van Fresh Care Convenience (FCC) een groentenverwerkingstak van circa € 150 miljoen.

Na de overname wordt Plukon met maaltijden en salades een subtopper in de verwerkingsmarkt voor groenten in Nederland. Fresh Care Convenience van (nu nog) Staay Food Group heeft een omzet van € 78 miljoen. Plukon heeft met een productielocatie in Wezep een vrijwel even grote omvang als FCC, laat Plukon weten. Vrijdag 10 januari maakten Plukon en Staay Food Group een principe-overeenstemming bekend voor overname van FCC.

Assortiment van Fresh Care Convenience. - Foto: Ton van der Scheer
Assortiment van Fresh Care Convenience. - Foto: Ton van der Scheer

Geen eigen telers

De groentenomzet haalt Plukon al twintig jaar in stoommaaltijden, wokschotels en maaltijdsalades. Daar komen na de overname vooral de groentemixen en vers gesneden groenten bij. De kipverwerker heeft zelf vaste leveranciers van groente en fruit, maar geen eigen telers. Staay Food Group blijft na overname van de verwerkingstak groente en fruit leveren aan Plukon.

Plukon wordt na de overname in omzet groter dan Heemskerk, maar blijft veel kleiner dan de verwerkers Vezet en Hessing (beide circa € 360 miljoen), blijkt uit de Hillenraad 100. Het assortiment verschilt mogelijk wel.

Goedkeuring Duitse markt

De eerste activiteit van Plukon is het integreren van de divisie van Staay, nadat de Duitse kartelautoriteit toestemming geeft. Fresh Care Convenience heeft een stevige positie in de Duitse retail, wat de overname voor Plukon extra interessant maakt. De kipverwerker krijgt daardoor een sterke positie op die Duitse markt.

Vertical Farming

Gaat Plukon nu investeren in het vertical farming project van Staay Food Group? Staay Food Group slaagde er niet in een vaste afnemer te vinden om de afzet van de duurdere groenten uit de gecontroleerde teelt. De nieuwbouw werd daarmee steeds uitgesteld. Het plan is niet van de baan. “We gaan er serieus naar kijken”, zegt de Plukon-woordvoerder. Integratie van de divisie staat het hoogst op het prioriteitenlijstje.”

Bouwplannen zijn er in deze fase niet. Plukon wil verdergaand investeren in kennis van groenteketens en groenteverwerking, maar dat is voor een volgende fase, aldus de woordvoerder. Plukon heeft met een omzet van € 1,8 miljard meer financiële mogelijkheden voor investeringen in teeltinnovatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.