Glas

Achtergrond

Markt: Paprika en aubergine slechtste in 5 jaar

De middenprijs voor rode paprika en aubergine voor week 38 komt in een vijfjaarsvergelijking op de laatste plaats terecht.

Van 4 grote glasgroenteproducten (losse tomaat, rode paprika, komkommer en aubergine) zet Groenten&Fruit de middenprijzen steeds per handelsweek op een rij. De middenprijzen van Belgische veilingen (met Nederlandse aanvoer) zijn daarvoor de bron over een periode van 5 jaar.

Afgelopen week was voor aubergine veruit de slechtste middenprijs. Met € 1,22 per stuk is dat ver onder de één na slechtste prijs in 2015 van € 1,49.

Ook bij rode paprika komt de middenprijs van € 0,85 per kilo flink op achterstand bij de voorgaande 4 jaren. De prijs was in 2017 met € 0,99 de één na slechtste. In 2015 en 2016 lagen prijzen 2 keer zo hoog als afgelopen week zich voordeed.

Middelmaat voor komkommer en tomaat

Bij komkommer was in week 38 een herstel zichtbaar op de markt. Dat bracht de middenprijs in België naar € 0,34 per stuk. Dat is € 0,05 minder dan vorig jaar, maar wel € 0,03 tot € 0,12 beter dan de jaren ervoor, blijkt uit de overzichten.

Voor losse tomaat is de afzetweek een gemiddelde gebleken. Met een middenprijs van € 1,08 vertoeft de afzetweek zich op de vierde plaats van de vergelijking van 5 jaren, maar vrijwel gelijk met 2017 en iets achter 2015. In 2016 was nog een negatieve uitschieter zichtbaar in week 38 met € 0,65.

Schommelingen dagmarkt

In de huidige handelsweek is de daghandel woensdag voor aubergine, tomaat en komkommer iets verslechterd. Bij rode paprika startte de handelsweek buitengewoon slecht, maar is er woensdag een voorzichtige lichte verbetering bij The Greenery. De prijzen blijven bijzonder slecht. Zie de grafieken voor paprika, tomaat, aubergine en komkommer.

Of registreer je om te kunnen reageren.