Glas

Achtergrond

Markt: Zomerprijzen glasgroente waren in juli bijzonder

Ook in week 31 waren prijzen voor glasgroente op een bijzonder niveau. Er was geen sprake van een zomerdip.

Voor tomaten liep in week 31 de lucht uit de marktprijzen, maar deze bleef op een behoorlijk niveau. Door de productietoename als reactie op de hitte in week 30 lagen prijzen op een meer gebruikelijk niveau. In die hitteweek kwamen prijzen boven de euro. Over het algemeen was juli een bijzondere zomermaand voor losse tomaten, blijkt uit middenprijzen van Belgische veilingen. Dat is een indicatie voor ongeveer gelijkluidende middenprijzen voor Nederlandse telers.

Bij aubergine volgt de middenprijs het spoor van 2017, waarmee geen record afzetprijzen zijn bijgeschreven, ook niet in week 31. Toch lijkt juli ook een maand zonder echte zomerdip.

Bij komkommer eindigde juli met krapte door een teeltwisseling. Die krapte werd op de markt sterk gevoeld met weekprijzen die boven de € 0,60 uitkwam in week 30. Toch zijn er signalen dat het zeer matige eerste deel van het seizoen nog niet voor alle telers is goedgemaakt in de zomer.

Bij rode paprika zijn sinds week 22 twee prijspieken zichtbaar, waarvan de eerste de scherpste is. De afgelopen weken bleef rode paprika duurder dan normaal in de zomer, maar zonder scherpe uitschieters.

Of registreer je om te kunnen reageren.