Glas

Achtergrond

Markt: Weer erg hoge prijzen glasgroente in week 30

Meerjarig vergelijk Belgische veilingprijzen toont het uitblijven van een zomerdip voor glasgroente.

In een vergelijking voor de producten tomaat los, komkommer, rode paprika en aubergine voor de jaren 2016 tot en met 2019 is alleen aubergine in 2017 duurder. Voor de ‘grote 3’ (tomaat, komkommer, paprika) is afgelopen week, ondanks of dankzij de hitte, bij verre de beste prijs tot stand gekomen. In het geval van tomaat en komkommer was de weekprijs een veelvoud van die in voorgaande jaren. Daarbij houden we geen rekening met volumes, dus zegt het niet alles over het rendement op de teelt voor de telers.

Zo was bij komkommer vorige week de aanvoer klein door teeltwisseling, maar ook deze week is de prijsvorming bij komkommer weer zeer goed. Week 30 is wat dat betreft geen uitzondering geweest.

Tomatenprijs boven € 1

Bij tomaten lag de middenprijs in week 30 op € 1,19 per kilo. In 2018 was deze zomerweek goed voor prijzen van € 0,33. Ook hier dus onvergelijkbare opbrengsten. Door de prijsvorming voor tomaten is ook voor productierassen als Merlice trostomaten zicht op een gunstig rendement.

De marktprijs voor tomaten was afgelopen weken al opgelopen, zodat de voorraadpositie klein moet zijn geweest. Met afgelopen week extra internationale vraag (in Frankrijk werden recordprijzen genoteerd) trok ook de prijs in België verder aan tot boven € 1.

Dagmarkten schommelen

Op de dagmarkten is deze week de prijs van paprika en komkommer nog verder opgelopen. Voor aubergine is de dagmarktprijs onder € 1 gekomen. Voor tomaat is dat niveau van € 1 ook niet meer haalbaar en schommelt de dagprijs rond € 0,60 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.