Glas

Achtergrond

Uitzonderlijke tomatenprijzen in de EU

Tomatenprijzen in EU lopen weer uit elkaar nu Franse prijzen naar bijzonder zomerniveau stijgen.

De Europese Commissie gaf vorige week in een tomatenprijsbericht nog weer hoe tomatenprijzen in de EU naar elkaar toekruipen. De Franse prijzen daalden, net als de Italiaanse, terwijl Nederlandse prijzen opliepen tot en met week 27.

De Europese gemiddelde tomatenprijs was met € 0,79 al uitzonderlijk hoog, maar die zal verder oplopen door recente ontwikkelingen op de Franse markt. Op de handelsmarkten wordt voor losse tomaten (uit de regio) gemiddeld € 1,80 betaald.

De Nederlandse tomaten blijven op die Franse groothandelsmarkt daarbij enigszins achter (€ 1,15). Het zijn prijzen die gelieerd zijn aan de Nederlandse tomatenmarkt. De prijzen lopen dus weer uit elkaar.

De Europese Commissie houdt prijzen voor tomaten in verschillende kernlanden bij en ziet dat Spanje en Frankrijk ruim boven het vijfjarig gemiddelde liggen. Italië en Nederland bleven daar vooralsnog achter. Nederland heeft met een gemiddelde tomatenprijs van € 0,49 een veel lagere prijs dan gemiddeld in Europa (€ 0,79).

Als we de Belgische prijzen voor trostomaten voor de laatste 4 jaar op een rij zetten van de Belgische veilingen wordt ook ten opzichte van 2016 er gunstig genoteerd. Ook telers met productieras Merlice lijken daarmee op een relatief gunstig rendement uit te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.