Glas

Achtergrond

Paprika met strakke vruchtvorm

Het paprikaras Maureno laat een strakke vrucht zien aan een sterk gewas.

Tijdens 2 door Enza Zaden georganiseerde rondgangen konden telers het rode paprikaras van Maureno (voorheen E20B.0246) in de praktijk zien. Het ras staat op 3 teeltbedrijven en in een groot aantal proeven. Maureno laat een strakke mooie vruchtvorm zien, die het uit ervaringen in de voorgaande jaren vasthoudt in de nog resterende fase van de teelt.

Kwalitatief zijn de vruchten sterk en hebben weinig last van bijvoorbeeld neusjes en kop- of krimpscheuren. Zoals ook tijdens de rondgang bij kwekerij Overgaag in Maasland bleek, kan Maureno tijdens het eerste en tweede zetsel een enkel droog steelrotje tonen. Onder de teeltomstandigheden in Maasland kwamen in juni enkele stengels met stengelfusarium aan het licht die zorgvuldig werden verwijderd.

Ruime schakeling

De planten met Tm3-resistentie geven gelijke stengels, ook in vierstengelsystemen. In Maasland wordt het gewas ietsje langer dan het hoofdras Marenello daar. Door de wat ruimer geschakelde internodiën hangen de vruchten iets verder van elkaar. Hierdoor wordt het oogsten, maar ook het indraaien, als gemakkelijk ervaren. De totale extra lengte van ongeveer 40 centimeter is echter niet zo groot dat die snel beperkend zal worden ten opzichte van beschikbare kashoogtes.

Bladbedekking

Het gewas is volgens Enza Zaden niet gevoelig voor koploosheid en geeft weinig tot geen knoopvruchten. Bij kwekerij Overgaag werd in maart geconstateerd dat Maureno wat meer blad had dan het vergelijkingsras, zodat er wat frequenter getopt mocht worden. Het veredelingsbedrijf bevestigt dat vruchten wat meer midden in het gewas zitten, waardoor minder snel brandplekjes op vruchten ontstaan.

Verder is Maureno door Overgaag in apart te sturen kraanvakken gezet, zodat hij 10% meer water kan geven dan in de rest van de kas. Vorig jaar liep de EC wat op, toen het proefpad niet apart gestuurd kon worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.