Glas

Achtergrond

Markt: Krapte stuwt komkommerprijs

De daghandel komkommer toont donderdag voor alle sorteringen prijsverbeteringen; de marktsignalen staan op groen.

Donderdag zijn op de veiling prijsuitschieters te zien voor grovere komkommers, klasse 2, maar ook bji de kleinere maten. In kleine dozen (12) reikte de prijs voor 60‘ers zelfs tot bijna € 0,50 per stuk. Begin van de week was dat de helft op de klok van The Greenery.

Op klok laten aankomen

Voor klasse 2 werd ook zo’n spurt waargenomen op de veillklok. Met € 0,45 per kilo is dat meer dan het dubbele dan aan het begin van de week. Bij The Greenery kwam ook vanaf woensdag meer van de sortering 40‘ers voor de klok. Mogelijk laat de productverantwoordelijke het in de oplopende markt meer op de kopers aankomen. De prijzen lagen rond de € 0,40 (af tuin).

Kleine maten leveren goed geld op

Opvallend is ook het prima prijsniveau bij kleinere maten. Voor 30‘ers werd meer dan € 0,40 betaald, al was de aanvoer daarvan beperkter. Het valt een marktanalist toch al op hoe gunstig de vraag naar kleinere maten zich ontwikkelt. De prijzen liggen dicht bij meer gangbare maten. Afgelopen week hetzelfde in de uitbetaalprijzen. Tussen 35’ers en 40‘ers is het verschil € 0,02. Voor 30‘ers werd nog altijd € 0,29 betaald door 2 van de grootste afzetorganisaties.

Bekijk meer prijsgrafieken.

Bij de beste prijzen in 5 jaar

In België lijken de prijzen in lijn. De middenprijs voor komkommer van € 0,32 in week 28 ligt net onder het hoogste peil van de laatste 5 jaar in week 28 (€ 0,34 in 2015). Vorig jaar lag de inzinking in prijsvorming in week 28 op € 0,14. Voor komkommertelers liggen de zeer magere afzetweken in juni nog vers in het geheugen, toen 2 weken achtereen middenprijzen van € 0,11 geschreven werden. Dat is ook te zien in de opbrengsten per meter, die nu tussen de € 25 en € 32 per meter worden geschat. Dat is nog aanpoten om kostendekkend te worden, aldus de analist.

Productieval

De productie van komkommers is beperkt door teeltwisseling bij een fors aantal telers. De opkweekbedrijven leveren volop jonge planten uit. Begin augustus hebben de laatste bedrijven nieuwe planten ontvangen, is de verwachting. Met de lage productie die er al was door het relatief donkere weer, wordt nu minder van een vierkante meter gesneden én zijn bedrijven in teeltwisseling. Tel daar de gunstige vraagverwachtingen bij op en dan volgt een mooi scenario voor de komende week.

Of registreer je om te kunnen reageren.