Glas

Achtergrond

Markt: Tomatenmarkt in sprongen vooruit

Met weekcontracten pogen afzetpartijen voor tomaten stappen omhoog te maken. De daghandel leidt de weg.

Kopers moesten diep gaan voor een pallet tomaten maandag 17 juni. Een koper meldt dat hij € 0,82 moest betalen op de veiling om aan zijn verplichting te kunnen voldoen. Er stond op ZON erg weinig aan losse tomaten, terwijl ruim voldoende trostomaten voorradig waren. Daarmee is gelijk het prijsverschil tussen los en tros verklaard. Dit kon wel oplopen naar enkele dubbeltjes. Bij ZON was het verschil dus groter. Bij The Greenery was het aanbod trostomaten maandag klein. Grove brachten rond de € 0,50 op. De hoogste prijs voor losse tomaten (47 mm) was € 0,72 af tuin.

Die start van de handelsweek is veelbelovend. Maandag komen de afzetpartijen met weekcontracten. Het is zaak daarbij zo goed mogelijk te profiteren van de marktsituatie en voor telers iets terug te pakken van de magere weken. Een verkoper wijst op de vroege inzinking op de markt, dit jaar al in week 18. Dat is vroeger dan normaal. Er was iets meer productie en buitenlandse concurrentie was groter.

Nu Spanje ook aanklopt voor Nederlandse tomaten, de Europese vraag gunstig is en ook Oost-Europa goed in de markt komt, is het vooruitzicht op een structureel hogere prijs. De contracten zullen in stappen duurder worden, iets gedempter dan de daghandel. Dat geldt voor vlees-, losse- en pruimtomaten. Trostomaten laten dat nog niet zien overigens.

Of registreer je om te kunnen reageren.