Glas

Achtergrond

Markt: Komkommermarkt behoeft impulsen

De start van de komkommerafzet deze week is slecht. Dat lokt stunts uit, zoals Plus met winkelprijzen van € 0,35.

De Belgische veilingen hadden maandag al een verkoopdag. De klokprijzen maandag lagen nog op € 0,15 voor veertigers, maar dinsdag zakte dat tot € 0,12. De kleinere maten zakten onder een dubbeltje. Bij REO, met Belgische komkommers, stonden de prijs onder minstens dezelfde druk. Een vergelijking met Nederlandse prijzen is lastig door verschil in notatie van uitbetaalprijs.

Gangbaar en bio

Het heeft er alle schijn van dat een veelheid aan factoren drukt op de markt. Het weer, het grote aanbod groenten en fruit, de handelsverstoring rond Pinksteren. Dat maakt het lastiger op dit moment. Dat is ook zichtbaar op de Nederlandse actie-overzichten bij supermarkten. 2 acties zijn er met komkommer, maar ook 2 acties met biologische komkommer. Het prijsverschil is wel groot. Zo biedt Plus 2 komkommers aan voor € 0,69. Dat is € 0,35 per stuk. Nederlandse biologische komkommers bij Lidl kosten in de actie deze week € 0,99.

Vraag en weekcontracten

Bij The Greenery waren dinsdag weinig grote maten komkommer beschikbaar. De verkoop van de veertigers werd nog ingezet op € 0,17 maar moest naar € 0,12 terug. Toch is alles verkocht, stelt een handelaar die de prijzen van nu duidelijk te laag noemt. Ook omdat er wel een redelijke vraag is. Voor de weekcontracten die dinsdag rondgaan, lijkt een niveau van € 0,20 tot € 0,25 mogelijk. Het zal mogelijk meer acties uitlokken in het supermarktkanaal voor de extra impuls aan de verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.