Glas

Achtergrond

Markt: Duitse tomaten houden stand in prijsgeweld

De Duitse tomaten houden een prijsbonus op de eigen markt. In Nederland en Frankrijk toont de daghandel herstel.

Niet overal houden Duitse tomaten hun voorsprong overigens. In het groothandelscentrum in Berlijn liggen Duitse trostomaten tegen dezelfde lage prijs uit Nederland, België of Polen (circa € 0,77 per kilo). In Frankfurt is de prijs van Duitse trostomaten met € 1,80 per kilo wel ruim twee keer zo duur als import. Dat stelt de Duitse overheidsdienst BLE in een prijsonderzoek op Duitse groothandels.

Het grote buitenlandse aanbod zorgt ervoor dat ook vleestomaten gedrukt worden in prijs. Een segment dat zich meestal weet te onttrekken van de prijsmalaise. Bij snel rijpende vruchten daalde de prijs van trostomaten in de groothandels naar iets meer dan € 0,40 per kilo. Ook in Nederland wordt aan handelaren nog partijen aangeboden voor rond de € 0,20 als deze al langer op voorraad liggen.

Frans herstel

De Franse tomatenhandel maakt gewag van een herstellende markt. Nederlandse tomaten (los) worden in Frankrijk aangeboden voor prijzen van € 0,60 tot € 0,70. Dat is € 0,12 tot € 0,15 boven het peil van vorig jaar. Dat is niet het beeld op de Duitse groothandelsmarkten waar prijzen afgelopen week € 0,10 tot € 0,12 onder het peil lagen van het jaar 2018.

Oplopende prijzen Nederland

In Nederland lopen de prijzen op de veilingen iets op. Vooral bij trostomaten is dat zichtbaar sinds de start van de week. Grove trostomaten haalden bij The Greenery woensdag prijzen van boven de € 0,30. De middelsortering haalde dat dinsdag ook, maar woensdag gaf de prijs toe tot een niveau van € 0,27. Daarmee heeft de daghandel wel een plus bereikt ten opzichte van 2018.

Of registreer je om te kunnen reageren.