Doorgaan naar artikel

Nieuw kasdek van fiberglass

Piet Bom Innovations introduceert een fiberglass dekconstructie, als alternatief voor aluminium.

De productie van fiberglass – ook wel glasvezel versterkte kunststof genoemd – is duurzamer dan van aluminium profielen. Er komt slechts een vijfde deel CO2 vrij ten opzichte van de productie van traditionele kasdekken.

Koudebrug ontbreekt

Teelttechnisch is het voordeel van fiberglass dat de zogenoemde koudebrug ontbreekt bij de horizontale profielen zoals goot, nok en roede. Daarmee voorkomt het hardnekkige en nadelige condensvorming. Het materiaal kan spierwit worden geleverd, is glasvriendelijk en heeft een veel lagere krimp- en rekfactor.

Stabiele kostprijs

In tegenstelling tot aluminium , waarvan de prijs op de wereldmarkt door de jaren heen fluctueert, is de kostprijs van fiberglass stabiel. Het risico van een onverwachte kostenstijging kort voor de bouw van een kas is dus veel minder groot.

Piet Bom Innovations verwacht dat behalve het kasdek op termijn ook de basisconstructie van Venlokassen van fiberglass kan worden gemaakt. Ook dit bespaart weer CO2 ten opzichte van de gebruikelijke staalconstructies. Het idee voor een kunststof kasdek is genomineerd voor de GreenTech Concept Award 2019.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin