Glas

Achtergrond

Markt: Minder Spaanse vruchtgroenten

De aanvoerhoeveelheden van vruchtgroenten uit het Spaans Almería lagen afgelopen maand april net ietsje lager dan vorig jaar.

Tegenover die lagere aanvoeren stonden iets hogere Spaanse veilingprijzen. Met uitzondering van komkommers en courgettes, die duidelijk minder opbrachten dan in april 2018. Vooral komkommer bleef die maand met gemiddeld 29 cent per kilo flink achter ten opzichte van de 50 cent per kilo in april vorig jaar. Courgettes brachten met gemiddeld 34 cent per kilo 5 cent minder op dan in het voorgaande jaar.

Omzetgroei

Over het totale Spaanse teeltseizoen van de vruchtgroenten gezien, liggen zowel de veilingprijzen als de kilo-opbrengsten in Almería iets hoger dan vorig jaar. Beide dragen dus bij aan een omzetgroei. Alleen courgette blijft 2% onder de prijs van 2018, maar daar steeg de aanvoer dan ook met 24%. Bij elkaar genomen gaf dat altijd nog een omzetgroei van 21%.

Een zelfde 21% omzetgroei was waar te nemen bij de Spaanse bonen. Al werd dat, in tegenstelling tot de courgettes, juist veroorzaakt door de hogere prijs. Die lag 33% boven die van vorig jaar. Er werd 9% minder geproduceerd.

Bekijk alle prijs- en aanvoerontwikkelingen in Almería.
Stel zelf prijsgrafieken voor Spaanse producten samen op GFactueel.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.