Doorgaan naar artikel

Markt: Komkommerprijzen gaan opnieuw onderuit

De dagprijzen van komkommer dalen voor de tweede keer in een maand naar een dramatisch laag niveau. Oorzaak ligt in de achterblijvende consumptie bij een hogere productie.

De indicatieve klokprijs van de komkommers bij The Greenery en BelOrta was op donderdag 9 mei nog maar de helft van afgelopen maandag. De prijs van de 35‘ers zakte onder de grens van 10 cent per stuk. De 40‘ers noteerden 14 cent bij The Greenery en nog minder bij de Belgische veilingen. Het is al voor de tweede keer binnen een maand dat de komkommerprijs hard onderuit gaat. Maandag 22 april was het dieptepunt met klokprijzen van 7 en 13 cent voor respectievelijk 35‘ers en 40‘ers. Vorige week was nog een bemoedigend herstel zichtbaar. De klokprijzen liepen tot vrijdag 3 mei gestaag op tot een niveau van ruim boven 30 cent per stuk. Bij andere afzetorganisaties bleef de dagprijs meestal onder het niveau van 30 cent steken.

Lage consumptie

De huidige prijsval is in de eerste plaats te wijten aan de geringe consumptie als gevolg van het koude weer, zeggen meerdere marktkenners. “Het is buiten herfst terwijl in de kas al zomerse producties gehaald worden”, zegt Bruna Vuerinckx van BelOrta. De consument eet nog wintergerechten. Niet voor niets zijn prei, witlof en bloemkool juist hoog in prijs.

Veel product

Tegenover de lage vraag staat een relatief hoge productie. Vrijwel het hele areaal in Nederland en België is in productie. “Bij ons gaan de telers pas in week 21 wisselen, al zou het door de lage prijzen natuurlijk nog vervroegd kunnen worden”, ziet Vuerinkx. In Nederland is de tweede teelt van de drie-keer-telers ook weer een aantal weken in productie, en de hogedraadtelers gaan normaal gesproken pas in juni wisselen.

Vrijwel het hele areaal in Nederland en België is in productie.  - Foto: Gerard Boonekamp

Vrijwel het hele areaal in Nederland en België is in productie. – Foto: Gerard Boonekamp

Intensievering teelt

Daarnaast leidt de intensivering van de komkommerteelt tot een hogere productie. Dit jaar staat er weer 20 tot 25 hectare meer hogedraadteelt en het areaal belichte komkommers is flink gegroeid. Het aantal stuks ligt in deze teelten fors hoger. Gerekend wordt met een weekproductie van 8 tot 10 stuks per vierkante meter. In het vroege voorjaar is dat tot 4 keer zoveel als in een onbelichte traditionele teelt. Nu is dat bijna het dubbele. Ook is het komkommerareaal uitgebreid doordat tomaten zijn vervangen vanwege besmetting met ToBRFV. Er zou sprake zijn van circa 15 hectare komkommers extra. Van de helft staat dat vast.

ZON zit zonder komkommers

Bij ZON gooit het verwante komkommerbontvirus roet in het eten, waardoor op dinsdag 7 mei tijdelijk de laatste komkommers werden geveild. De aanvoer voor de klok is nu nog afhankelijk van een teler met 4 hectare. Deze hogerdraadteelt zou eigenlijk pas over in juli worden gewisseld, maar door het virus heeft de teler besloten dat nu al te doen. “In de zomer komt er nog een andere teler bij, maar hij is nu nog niet in productie”, laat Vincent Theelen, verantwoordelijk voor de komkommerverkoop bij ZON, weten.

Geen inkoop

Hij heeft nog geprobeerd om andere komkommertelers over te halen om een paar weken bij de veiling aan te voeren. Maar dat is niet gelukt. “De meeste telers hebben vaste afspraken met hun afzetorganisatie en kunnen, mede vanwege GMO, niet zomaar overstappen. Bovendien is het natuurlijk de winkel van een concurrent bedienen.” Inkopen is ook geen optie. “Wij werken alleen voor de teler. Ook het Spaanse product dat we in de winter verkopen, wordt niet aangekocht. Dat veilen we voor de telers daar.”

Ook volgende week zitten we nog zonder komkommers. Maar vanaf week 21 zijn ze er weer

‘Komkommer hoort erbij’

Hoewel de komkommeraanvoer voor de klok ook onder normale omstandigheden beperkt is, is het wegvallen van de aanvoer toch een aderlating, vindt een handelaar die veel koopt bij ZON. “Het is voor ons maar een bijproduct, maar het hoort er natuurlijk gewoon bij. Maar als het nodig is, kunnen we via Kompany wel bijkopen.”

Korte periode

De verwachting is dat de periode zonder komkommers niet veel langer dan 2 weken zal duren. “Ook volgende week zitten we nog zonder komkommers. Maar vanaf week 21 zijn ze er weer”, verwacht Theelen. De hogedraadteler kan zo snel weer in productie zijn doordat hij in de vervolgteelt een virusresistent ras gaat zetten en hij niet eerst het virus volledig hoeft uit te roeien op zijn bedrijf. Later zal ook de tweede teler in productie komen en is ZON voor de rest van het jaar verzekerd van komkommeraanvoer.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin