Glas

Achtergrond laatste update:22 mei 2019

Groter verschil Nederlandse en EU-prijzen tomaat

De prijzenmonitoring van de Europese Commissie toont in mei grotere prijsverschillen tussen Nederland en andere grote tomatenlanden.

Nederland is het enige land van de groep met Frankrijk, Italië, Spanje waarbij medio mei de prijzen met € 0,51 onder het 5-jarig gemiddelde lagen. Ter vergelijking, in Italië werd nog een recordprijs van € 1,38 afgegeven. Spanje, Italië – en in mindere mate Frankrijk – noteren prijzen boven het 5-jarig gemiddelde voor tomatenprijzen. In Nederland verzwakte de tomatenmarkt nog verder na de laatste meting in deze monitor.

Crisismaatregelen Frankrijk

Het prijsbeeld in Frankrijk toont ook geen vrolijk beeld. Met een notering van € 1,17 in mei ligt de tomatenprijs iets boven het 5-jarig gemiddelde. In april lag die prijs op het laagste punt van de laatste 5 jaar. Vorige week zijn overigens crisismaatregelen ingegaan in Frankrijk.

Huidige dagmarkt

Op de huidige tomatenmarkt valt dinsdag 21 mei op dat voor losse grovere tomaten de veilprijzen weer wat aantrekken. Bij The Greenery werd het verschil met trostomaten bijna ingelopen. De startprijs van € 0,26 liep op tot € 0,30. Dat toont toch dynamiek in de vraag. Bij trostomaten het omgekeerde beeld. De startprijs van € 0,37 werd niet gehandhaaft tijdens de veiling en eindigde op het peil van € 0,26.

Klik hier en hier voor meer prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.