Glas

Achtergrond

Omschakeling Nederlandse tomaten nog niet rond

Nederlandse supermarkten hebben hun losse en trostomaten van verschillende herkomsten nog liggen.

Omschakeling kan de komende weken de afzet van Nederlandse tomaten ondersteunen en dat lijkt nodig. Dat blijkt uit onderzoek van Groenten & Fruit.

Bij vier winkelketens werd gekeken naar de herkomst van losse en trostomaten.

Bij Lidl komen beide hoofdsoorten van tomaten uit Nederland (los en tros). Aldi, Plus en Albert Heijn hebben één van de twee hoofdtomatensoorten uit Nederland en één uit import. Aldi heeft bijvoorbeeld Marokkaanse losse tomaten, Plus heeft Spaanse. Albert Heijn heeft import trostomaten.

Lidl-prijs scherp

Bij de prijsvorming heeft Lidl haar losse tomaten nu op € 0,79 per pond geprijsd, andere ketens op € 0,89. De prijs van Lidl is scherp in vergelijking met kiloprijzen op de veilingen van rond de euro. Al lagen die vrijdag bij The Greenery al iets lager op circa € 0,84 per kilo (57 mm).

Dat is nog altijd boven het peil van 2018 (€ 0,69), maar onder dat van 2017 (€ 1,46). In 2016 was de prijsdruk rond deze tijd overigens veel hoger. Op buitenlandse markten worden Nederlandse tomaten aangeboden voor € 1,31 (importprijs) wat ook € 0,20 boven het peil van 2018 ligt.

Zonder verpakking

Omdat Aldi en Albert Heijn Nederlandse losse tomaten verkopen, zijn zij in staat de tomaten zonder verpakking aan te bieden, blijkt uit het winkelbezoek. Klik hier voor meer grafieken.

Of registreer je om te kunnen reageren.