Glas

Achtergrond

Den Berk Délice breidt uit met led

Tomatenteeltbedrijf Den Berk Délice in het Belgische Rijkevorsel breidt uit met 10 hectare kassen, voorzien van ledbelichting.

Met de uitbreiding komt het totale teeltareaal bij Den Berk Délice op 60 hectare smaaktomaatjes. De investering in 10 hectare extra met ledbelichting moet het mogelijk maken om 365 dagen per jaar dezelfde smaak en dezelfde kwaliteit te leveren.

Leds

De uitbreiding zal in 2 fases uitgevoerd worden. De eerste 10 hectare zullen eind 2019 operationeel zijn. Er staat nog een verdere uitbreiding met 8 hectare gepland in 2021. Mede-ondernemer Luc Beirinckx: “Dankzij assimilatie-belichting kunnen we in de wintermaanden dezelfde kwaliteit en smaak leveren als in de zomer. Ledbelichting vergt een enorme investering van € 2,8 miljoen, maar het is een energiezuinige lichtbron waardoor we veel minder energie nodig hebben om dezelfde productie te halen.”

Lees verder onder de foto.

Biologische bestrijding in de smaaktomaten. - Foto: Den Berk Délice
Biologische bestrijding in de smaaktomaten. - Foto: Den Berk Délice

Smaaksegment

Smaak blijft de belangrijkste drijfveer van het bedrijf. “De afgelopen jaren hebben we gebouwd aan een sterke positie in de markt, en werden we door Trends benoemd tot een van de snelst groeiende bedrijven van België. Maar het is niet onze ambitie om de grootste te zijn, maar wel om de lekkerste tomaten te telen. We zijn ervan overtuigd dat de rassen die we nu hebben, de lekkerste zijn in hun soort. We testen jaarlijks een honderdtal rassen in proeven, zodat we weten wanneer er lekkerdere varianten zijn. Met onze teelt halen we het beste uit deze rassen, want de manier van telen bepaalt tot 60% van de smaak.”

Of registreer je om te kunnen reageren.