Glas

Achtergrond

Prijsverlagingen Jumbo zet komkommer op scherp

Jumbo reageert op concurrenten met nieuwe prijsverlagingen voor groenten, bijvoorbeeld door een forse prijsverlaging bij komkommer.

De prijsverlaging voor komkommer door Jumbo is een opvallende. Jumbo volgt nu Plus met de scherpe prijsdaling van vorige maand naar € 0,69 per stuk. Dat is € 0,30 lager dan een jaar geleden. Toen daalden de prijzen in april en mei wel naar het huidige niveau van € 0,69. Dat betekent dat de winkelketens veel marge inleveren of doorberekenen in de inkoop. Veel concurrenten blijven vooralsnog zitten op € 0,99 per stuk.

Reacties van concurrenten

Jumbo had de komkommerprijs na de start van de prijzenslag verlaagd naar € 0,89, maar gaat nu dus volledig mee met Plus. Het is de vraag of bij de start van het Nederlandse seizoen dit niet ook reacties van concurrenten uitlokt en wat het effect is op de inkoop van Nederlandse komkommers als de concurrerende ketens zo scherp op de bal zitten. Donderdag kwamen minder komkommers voor de klok bij The Greenery door het ingaan van contracten voor Nederlandse winkels.

Prijsspiraal uien en peen

Nadat Albert Heijn maandag de prijs voor uien en peen verlaagde, en Plus dat woensdag volgde, is ook Jumbo donderdag met deze producten in prijs omlaag gegaan. Nu hebben alle 3 de kemphanen dezelfde winkelprijs van € 0,59 per kilo. Een kilo uien kost nu bij alle 3 de ketens € 1,69, blijkt uit gegevens van Superscanner.

Elstarprijs tendeert naar € 1,69

Bij Elstar is het omgekeerde zichtbaar. Jumbo kiest er nu voor ook op het prijsniveau van Plus te gaan zitten. Woensdag verlaagde Plus de prijs naar € 1,69 per kilo Elstar (los). Vorige week had Jumbo met € 1,59 die reactie van Plus uitgelokt. Nu kiest Jumbo voor een gelijke prijs aan Plus en is de prijs dus verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.