Glas

Achtergrond

Markt: prijs trostomaat iets aangetrokken

Dagprijzen voor grove trostomaat zijn in een week tijd iets aangetrokken.

Na een beginnende prijsstijging vanaf 22 februari bij The Greenery, viel de klok-richtprijs bij grove trostomaten eind februari even terug van € 1,37 per kilo naar € 1,15 per kilo. Daarna trad weer herstel op. Klokprijzen zijn nu al weer ruim een week aan het stijgen. Vandaag kwam de klok-richtprijs uit op € 1,31 per kilo.

Daling in komende periode

Vorig jaar was rond deze periode ook even een kleine opleving te zien, waarbij prijzen naar net boven de € 1,40 per kilo trokken. Vanaf half maart gingen de prijzen echter steeds verder dalen, om begin juni op 14 cent uit te komen.

In 2017 vond ook een prijsdaling plaats in het laatste deel van maart en gedurende april, alleen gebeurde dat toen op een hoger prijsniveau.

Spaans aanbod

Op Spaanse veilingen schommelde de prijs van trostomaten, maar gemiddeld lag die afgelopen periode iets boven de 60 cent per kilo. Vorig jaar was dat ook zo, maar zakten de dagprijzen daarna naar rond de 50 cent per kilo in de tweede helft van maart.

Over het totale Spaanse tomatenaanbod in Almería gezien, lag de productie in februari 13% hoger dan vorig jaar, en de prijzen 15% lager. Voor het hele afgelopen seizoen, van september tot en met februari, ligt zowel de aanvoer als de prijs 2% hoger dan een jaar geleden.

Lees verder onder de grafiek.

Actie Albert Heijn

Jumbo en Albert Heijn (AH) bieden trostomaten aan voor € 1,99 euro per 5 stuks (tussen de € 3,98 en € 4,42 per kilo), waarbij AH een actie heeft lopen met een tweede verpakking gratis.

Stel zelf een prijsgrafiek voor trostomaat samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.